{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NASA objavila satelitske snimke novonastalog otoka u Pakistanu

30.9.2013. u 22:10
10
73
NASA objavila satelitske snimke novonastalog otoka u Pakistanu
10
Američka svemirska agencija NASA objavila je satelitske snimke otoka u Arapskom moru, nastalog nakon snažnog zemljotresa u Pakistanu u kojem je poginulo više od 500 ljudi.
Otok nazvan Zalzala Jazeera (otok nastao iz zemljotresa) izaziva mnogo pažnje, Pakistanaca, ljudi širom svijeta, a naravno i stručnjaka. Otkriveno je da iz zemlje na otoku izlazi gas, koji je zapaljiv i bez mirisa, a stručnjaci ističu da je moguće da je riječ o metanu.

Također, stručnjaci vjeruju da je riječ o privremenom otoku, te da će nestati isto kao što se i pojavio, odnosno da će ga ubrzo uništiti jaki vjetrovi i valovi, jer je načinjen od pijeska i gline.

NASA je fotografije načinila 26. septembra, a uporedo su objavljene i fotografije tog područja od 17. aprila kada se otok nije ni nazirao.

"Otok je, zapravo, samo jedna velika gomila blata koja se izdigla s morskog dna zbog seizmičkih aktivnosti", kazao je geolog Bill Barnhart, dodavši da to nije prvi otok koji je tako nastao te da će nestati za najviše godinu dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: