{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Narkotici i prostitucija spašavaju BDP evropskih zemalja?

S
8.6.2014. u 12:30
34
76
Narkotici i prostitucija spašavaju BDP evropskih zemalja?
34
Narkotici i prostitucija spašavaju BDP evropskih zemalja?
Evropske vlade, s ciljem jačanja svojih ekonomija, sve više pažnju usmjeravaju na prostituciju, ali i narkotike i druge zabranjene proizvode.
Italija je izazvala brojne kontroverze nakon što je najavila da će u svoj bruto domaći proizvod (BDP) početi da uključuje i zarade od narkotika, prostitucije, te duhana i alkohola.

Ukoliko bi EU usvojila sličnu zamisao, time bi bio smanjen javni dug, što bi bilo od velike pomoći članicama evropskog bloka koje pokušavaju da usklade državna dugovanja sa ograničenjem od tri posto BDP-a.

Italijanska Centralna banka tokom 2012. godine procijenila je da moguća "zarada od kriminala" iznosi 10,9 posto od BDP-a.

Velika Britanija je u budžet uračunala i nelegalne aktivnosti, poput prostitucije i narkotika, pa je time BDP-u dodat prihod od deset milijardi funti!

Upotreba neprijavljenih sredstava ili takozvane crne ekonomije u nacionalnu statistiku dio je širih izmjena koje je predložila Evropska kancelarija za statistiku Eurostat, koje bi trebale biti provedene u septembru.

Eurostat ističe da će uključivanje sličnih podataka omogućiti "bolje poređenje između zemalja sa različitim zakonima".

"BDP nije pokazatelj moralnosti", navodi Eurostat, dodajući da će u BDP biti uključene samo transakcije obavljene uz pristanak zemalja.

Međutim, neki stručnjaci i zvaničnici nisu zadovoljni ovim objašnjenjem.

Istraživač sa Instituta za međunarodne odnose Eric Vernier smatra da je uključivivanje "bruto kriminalnog proizvoda" u podatke o ekonomskom rastu "ciničan pokušaj u sklopu borbe protiv dužničke krize u eurozoni".

Francuski ministar za prava žena Najat Vallaud-Belkacem i ministar unutrašnjih poslova Belgije Joel Milke pisale su Evropskoj komisiji da bi izrazile "zaprepaštenje" prijedlozima.

"Prostitucija nije dobrovoljna komercijalna aktivnost. Vjerovati da će ona imati `ideološku nepristrasnost` je fatamorgana i uvreda za više miliona žrtava seksualne eksploatacije širom svijeta", ističu u pismu.

Marine Le Pen, lider stranke krajnje desnice "Nacionalni front", koja je ostvarila veoma dobre rezultate na nedavnim izborima za Evropski parlament, prijedloge je opisala kao "negaciju osnovne moralnosti".

Analitičari smatraju da će brojne evropske vlade, koje su suočene sa problemima u budžetu, pozdraviti bilo kakvo jačanje prihoda, kojim će ponovo zadobiti povjerenje glasača i tržišta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: