{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novo lice evropske mafije: Postali su uticajniji i fleksibilniji

S
27.8.2014. u 09:46
41
14
Novo lice evropske mafije: Postali su uticajniji i fleksibilniji
41
Novo lice evropske mafije: Postali su uticajniji i fleksibilniji
Foto: Ilustracija
Organizovane kriminalne grupe u Evropi potpuno su se izmijenile i postale uticajnije i fleksibilnije, dok su se istovremeno organizaciono smanjile, saopštili su stručnjaci.
"Ako pogledate ukupnu sliku organizovanog kriminala, tada vidite kompletnu tipologiju grupa - malih, srednjih i velikih - poput normalnih kompanija", izjavio je Ernesto Savona, profesor kriminologije i direktor istraživačkog centra "Transcrime", sa sjedištem na univerzitetima u Milanu i Trentu.

"Transcrime" se već deset godina bavi istraživanjem organizovanog kriminala u Evropi. Njegovi stručnjaci ne koriste privatne istražioce, nego se oslanjaju na "otvorene izvore", poput policijskih, vladinih i medijskih izvještaja.

Centar već dvije godine radi na projektu "Portfelj organizovanog kriminala", koji će krajem septembra biti predstavljen u Briselu, prenosi portal EUobserver.

Veći dio istraživanja fokusiran je na zapadnu Evropu, a Savona priznaje da je potreban dodatan rad na analiziranju organizovanog kriminala u istočnoj Evropi i na Balkanu.

On kaže da su kriminalne grupe postale manje u smislu organizacije, ali su raširile pipke u većem broju zemalja i proširile aktivnosti.

Europol, policijska agencija EU, procjenjuje da samo četvrtina od preko 3.600 evropskih organizovanih kriminalnih grupa ima jasnu etničku strukturu.

"Transcrime" navodi da kriminalne grupe u samo sedam evropskih zemalja - Francuskoj, Italiji, Finskoj, Irskoj, Španiji, Velikoj Britaniji i Holandiji - ostvaruju zaradu od oko 40 milijardi eura godišnje od krijumčarenja droge, prodaje falsifikovane robe i seksualnog iskorištavanja ljudi.

Savona upozorava da je uznemirujuće to što su mafijaške grupe infiltrirane u legitimne poslove, što nadležnim službama otežava da ih otkriju.

"Trgovanje u legitimnoj ekonomiji je najrelevantniji efekat organizovanog kriminala u Evropi", navodi Savona na svojoj web stranici i dodaje da mafijaški novac "prlja legitimnu ekonomiju".

On tvrdi da kriminalne grupe širom Evrope godišnje zarade 150 milijardi eura kroz legitimne poslove. "Transcrime" je u svojoj arhivi zabilježio preko 550 odvojenih investicija u sedam zemalja EU.

"Oni ne ulažu u visokotehnološku industriju. Oni za to nemaju ni znanje niti novac", rekao je Savona.

Umjesto toga, kriminalne grupe, bilo da su talijnske, ruske ili kineske, upumpavaju svoj novac u građevinsku industriju, kafiće, restorane i nekretnine.

Kineske grupe naročito su zainteresovane za sektor odjeće, a španske motociklističke bande posjeduju radnje za tetoviranje i djeluju u segmentu industrije obezbjeđenja.

Savona navodi da talijanske grupe "Coza nostra", "Camorra", "Ndrangeta" i ostale godišnje zarađuju preko deset milijardi eura, ali da njihov uticaj opada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: