Preminuo reporter Enrique Meneses
96

Napustio nas je još jedan svjedok opsade Sarajeva

Klix.ba
Enrique Meneses
Enrique Meneses
Fotoreporter Enrique Meneses umro je jučer u 83. godini u bolnici La Paz u Madridu. On je bio jedan od svjedoka opsade Sarajeva koji je sa građanima glavnog grada proživljavao najteže trenutke.

"'Dobrodošli u pakao', pisalo je na jednoj obližnjoj zgradi kada sam ulazio u Sarajevo", piše između ostalog na Menesesovoj internet stranici, gdje je pisao svoja sjećanja. U glavni grad Bosne i Hercegovine ovaj španski fotograf došao je preko Rima i Splita te odsjeo u hotelu Holiday Inn sa mnogim drugim novinarima i fotoreporterima iz cijelog svijeta.

"Pretrčavanje kroz 'snajpersku dolinu' svakog jutra bilo je veoma opasno, ali i potrebno kako bismo otišli na posao u grad. Moje kolege Gervasio Sanchez i Alfonso Armada taj dio su pretrčavali veoma brzo i bez ikakvih problema. Ja sam morao hodati, jer mi pluća nisu dozvoljavala trčanje. Vjeorovao sam kako će četnici pomisliti da sam neka sarajevska budala", napisao je svojevremeno Enrique Meneses.

"Grad je opkoljen već godinu dana. Uništeni automobili i zapaljeni autobusi štitili su građane od snajpera. Cvijeće u parkovima zamijenjeno je kupusom i paradajzom. Hortikultuira gladi. Isto je bilo i sa vazama na balkonima. Gledao sam jednog psa koji se igrao sa svojim repom. 'Poludio je od pucnjave', kazao mi je jedan veterinar", piše Meneses.

"U bolnici na Koševu hirurzi nose rudarske šljemove. Operisane prebacuju u druge sobe, jer snajperi gađaju kroz prozore operacione sale. Votka je bila jedini anestetik koji su imali na raspolaganju. Fotografisao sam jednog vojnika na biciklu koji se vraćao kući. Na ulici ga je čekao njegov sin koji je također sjeo na bicikl i otišli su niz ulicu sa smijehom", napisao je Meneses 3. juna 2011. godine dodajući kako mu je drago što se optuženicima za ratne zločine u Sarajevu sudi u Haškom tribunalu.

Meneses je bio prvi strani reporter koji je ušao među gerilu Fidela Castra '50-ih godina prošlog stoljeća. Nakon odlaska sa Kube radio je u SAD-u, gdje je pokrivao događaje vezane za ubistvo predsjednika Johna F. Kennedyja. Izvještavao je iz Zimbabvea, Angole, Bangladeša i Sarajeva, gdje je i posljednji put bio na zadatku prije nego što će ga bolest pluća zauvijek odvojiti od fotoobjektiva i ratnih zona.