U 68. godini
23

U Sarajevu preminuo novinar Enver Dizdar

Klix.ba
Enver Dizdar
Enver Dizdar
Novinar i publicista Enver Dizdar preminuo je jutros oko 4 sata od posljedica srčanog udara, u 68. godini. Sahrana će biti obavljena na groblju Bare u ponedjeljak u 13.00 sati.

Dizdar je bio novinar, likovni kritičar, komentator, reporter i putopisac, urednik u sarajevskim listovima Oslobođenje, Svijet, Večernje novine, VEN, Dani, sarajevski ratni dopisnik dnevnika Nova Bosna, a zatim glavni i odgovorni urednik njegova nedjeljnika EuroBosna (Frankfurt, Njemačka).

Od 1993. godine radio je kao nezavisni novinar, scenarist i aktivni djelatnik u kulturim aktivnostima

Više puta je nagrađivan najvišim novinarskim nagradama.

Također, Dizdar je radio i kao filmski i TV scenarist, te je autor dva otkupljena scenarija za igrani film i pedesetak snimljenih i emitovanih dokumentarnih filmova i tv serija. Među njima i autor scenarija za dugometažni dokumentarni TV-film za Švedsku televiziju "Bosna od pamtivjeka do danas" i za kratki film-esej "Biti u Bosni", premijerno prikazan prilikom otvaranja bh. ambasade u Washingtonu i prikazivan u godinama nakon posljednjeg rata širom svijeta.

Bio je jedan od osnivača Asocijacije Fondacija Kulin ban – Matica bosanska, a bio je osnivač i predsjednik Upravnog odbora Fondacije Mak Dizdar u Sarajevu i multimedijalne, kulturno-turističke institucije Makova hiža u Stocu.