BiH
1

Danas ukop tijela Envera Dizdara na groblju Bare u Sarajevu

FENA
Enver Dizdar
Enver Dizdar
Enver Dizdar, novinar i publicista, bit će ukopan danas u 13 sati na groblju Bare u Sarajevu.

Komemoracija će biti održana u 12 sati u komemorativnom centru groblja Bare.

Enver Dizdar rođen je 8. juna 1944. u Sarajevo, a iznenada je preminuo 21. decembra u Sarajevu.

Novinar, likovni kritičar, komentator, reporter i putopisac, bio je urednik u sarajevskim listovima "Oslobođenje", "Svijet", "Večernje novine", "VEN" i "Dani".

Bio je sarajevski ratni dopisnik dnevnika Nova Bosna te glavni i odgovorni urednik njegovog nedjeljnika EuroBosna (Frankfurt, Njemačka), dopisnik za Skandinaviju svih izdanja NIŠRO Oslobođenje te dopisnik Jugoslavenskog programa Švedske radio-televizije iz Jugoslavije.

Od 1993. godine je nezavisni novinar, scenarist i aktivni djelatnik u kulturnim aktivnostima.

Više puta je nagrađivan najvišim novinarskim nagradama.

Monografija "Franjo Komarica u obrani ljudskog dostojanstva" - kandidatura za Nobelovu nagradu za mir, monografija "Slovo Makovo / Slovo o Maku", autor ili koautor, priređivač i urednik svih publikacija u izdanju Fondacije Mak Dizdar, autor četvorojezičke turističke publikacije, eseističke monografije "Dobrodošli u Sarajevo" (četiri izdanja), detalji su iz njegove biografije.

Bio je i filmski i TV scenarist, autor dva otkupljena scenarija za igrani film i pedesetak snimljenih i emitovanih dokumentarnih filmova i tv serija.

Autor je i scenarija za dugometražni dokumentarni TV-film za Švedsku televiziju "Bosna od pamtivijeka do danas" i za kratki film esej "Biti u Bosni", premijerno prikazan prilikom otvaranja bh. ambasade u Washingtonu i širom svijeta prikazivan u godinama nakon posljednjeg rata.

Jedan je od osnivača asocijacije Fondacija Kulin-ban - Matica bosanska.

Osnivač je i od 2000. predsjednik Upravnog odbora Fondacije "Mak Dizdar" u Sarajevu i multimedijalne, kulturno-turističke institucije "Makova hiža" u Stocu.