U potrazi za udomiteljima
0

Napravio 2.500 fotografija pasa i mačaka u azilu kako bi ih spasio

Sarajevo-x.com
Američki fotograf Mike Ross je dvije godine svakog dana fotografisao napuštene pse i mačke u jednom azilu u New Yorku. Od 2.500 fotografija je napravio knjigu koja će biti objavljena 27. marta. Cilj mu je, kaže, bilo spašavanje što više nedužnih životinja od crne sudbine koja je, nažalost, mnoge zadesila.

Svake sedmice hiljade napuštenih pasa i mačaka pokupljenih na ulicama Michigana završi u azilu gdje čekaju da ih neko udomi. Neki na udomljavanje čekaju jedan dan, drugi sedmicu, a treći bivaju eutanazirani.

Mark Ross je svakog dana u protekle dvije godine odlazio u azil i fotografisao životinje koje su donošene. Cilj mu je bio da ljude što više potakne na udomljavanje pasa i mačaka. Svakod dana na Facebooku je objavljivao desetke fotografija nesretnih životinja koje su stavljane na listu za eutanaziju.

Tuga i nevolja u azilu

Svoj dvogodišnji rad Ross je pretvorio u knjigu koju je nazvao "Portreti životinja u azilu". U knjizi, koja će biti objavljena 27. marta, ovaj fotograf je objavio 76 od ukupno 2.500 fotografija napuštenih kućnih ljubimaca.

"Mislio sam da ću im pomoći tako što ću objavljivati njihove fotografije na Facebooku, pronaći im udomitelja, da će ih cijeli svijet vidjeti... Kad odete u azil, vidite strašne slike koje nikada više nigdje nećete vidjeti", kaže Ross.

"Vidite tugu i nevolju u kojoj su se životinje našle. Ranjene su, pate i uplašene su jer su osuđene na smrt. Preslatke su i, da sam mogao, sve bih ih ponio kući. Teško je iz dana u dan to preživljavati", dodaje ovaj fotograf.

Dio sredstava od prodaje knjige otići će na račun Centra "No Kill" koji se bori protiv ubijanja i eutanazije životinja.

"One odražavaju tugu i usamljenost životinja, ali i ljepotu, smijeh i radost u pojedinim trenucima. Na kraju krajeva, fotografije su bile namijenjene osiguravanju doma za životinje", kaže Ross.

Malo azila, puno napuštenih životinja

Ross dodaje i to kako nije naišao na veliku podršku predstavnika azila u kojem su životinje smještene. Čak su od njega tražili da ne objavljuje neke fotografije. Prema posljednjim izvještajima, eutanazija mačaka i pasa u azilima je pala ispod 12.000 ubijenih životinja godišnje, prvi put u nekoliko godina.

Ross i drugi zagovarači prava životinja kažu kako su tri azila premalo na broj životinja koje dolaze i da ih budžet ograničava u njihovoj namjeri da bolje pomognu tim životinjama.

"Moraju ih ubijati jer će već sutra doći još više životinja", kaže Ross.

Na svojoj Facebook stranici, ovaj fotograf kreira albume pod imenima kao što su "Hitno", "Hitno 2", "Ljubimci na putu smrti" i slično.