Svijet
27

Napali turski brod: Izraelskim komandosima će biti suđeno u Velikoj Britaniji

Anadolija
Turska humanitarna organizacija IHH saopćila je da će se izraelskim komandosima, koji su 31. maja 2010. godine napali turski humanitarni brod "Mavi Marmara" dok je plovio prema Pojasu Gaze, suditi u Velikoj Britaniji.

Organizacija je podsjetila da je u Velikoj Britaniji pokrenut pravni postupak u ime Britanaca koji su se nalazili na brodu "Mavi Marmara".

IHH navodi da se u Velikoj Britaniji nastavlja pravni postupak protiv tadašnjeg načelnika Genralštaba izraelske vojske Raua Alufa Gabriela Ashknazija, komandanta izraelske mornarice Eliezera Alfreda Maroma, šefa izraelske obavještajne službe Amosa Yadlina i komadanta zračnih snaga Avishaya Alevija i jednog od komandira koji su rukovodili operacijom Tala Russa.

"Međutim, žrtve 'Mavi Marmare' traže da se identificiraju i da se sudi Izraelcima koji su iz Velike Britanije otišli u Izrael kako bi obnašali vojničku dužnost", navodi IHH.

Izraelski komandosi presreli su u maju 2010. humanitarnu flotilu "Mavi Marmara" koja je prevozila humanitarnu pomoć za Pojas Gaze. U vojnoj intervenciji je smrtno stradalo devet turskih humanitaraca. Incident koji se dogodio u međunarodnim vodama izazvao je veliku napetost između Turske i Izraela. 

Grupa od šest brodova u koordinaciji šest humanitarnih organizacija sačinjavala je flotu "Gaza Freedom" čiji je cilj bio da isporuči humanitarnu pomoć i građevinski materijal, prekine blokadu Gaze te skrene pažnju svijeta na tu blokadu.