Izbori u Egiptu
0

Napadnuto glavno sjedište Ahmeda Shafiqa

Klix.ba
Shafiq ušao u drugi krug izbora (Foto: AFP)
Shafiq ušao u drugi krug izbora (Foto: AFP)
Glavno sjedište za vođenje predsjedničke kampanje Ahmeda Shafiqa, kandidata na predsjedničkim izborima u Egiptu, je napadnuto.

Egipatske televizije su objavile fotografije zgrade u plamenu, u distriktu Dokki u glavnom gradu Kairu.

U napadu nije bilo povrijeđenih, a vatra je ugašena brzo.

Napad se desio usred protesta zbog rezultata glasanja, nekoliko sati nakon što ja izjavljeno da je Shafiq ušao i u drugi krug izbora.

Osam osoba je uhapšeno pod sumnjom da su učestvovali u napadu na sjedište. Napadači su iz zgrade odnijeli nekoliko kompjutera. Demonstranti su nakon toga napustili mjesto događaja.

Velika masa naroda se kasnije zaputila na centralni trg Tahrir, na kojem su održavani protesti zbog kojih je Hosni Mubarak 2011. godine bio prisiljen dati ostavku. Oko 1.000 ljudi se okupilo kako bi protestovali protiv rezultata glasanja, a u svakom trenutku ih je pristizalo sve više, piše BBC.

Protesti su organizovani i u gradu Aleksandriji, gdje je kandidat ljevičarske stranke Hamdeen Sabahi osvojio najviše glasova u prvom krugu glasanja.

Jučer je Egipatska izborna komisija izjavila da će se u drugom krugu glasanja za mjesto predsjednika boriti dva kandidata stranke Muslimanska braća, Mohammed Morsi i Ahmed Shafiq. U prvom krugu glasanja Morsi je dobio 24,3 posto, a Shafiq 23,3 posto glasova.

Mnogi aktivisti nisu zadovoljni rezultatima glasanja i upozoravaju da će nastaviti proteste, jer je ovo "posljednja šansa" da se spasi revolucija u Egiptu.