Sukobi u Libiji
4

Napadnute baze pobunjenika u Bengaziju

Klix.ba
(Foto: Arhiv/AFP)
(Foto: Arhiv/AFP)
Najmanje četiri osobe su izgubile život u Bengaziju u Libiji kada su demonstranti i vojna policija napali nekoliko militantskih baza.

Nasilje se desilo dan nakon šo su desetine hiljada građana izašle na ulice i zahtijevale da se ugase sve oružane grupe. Među zauzetim bazama je i sjedište islamističke grupe Ansar al-Sharia, za koju se sumnja da je organizovala napad na američki konzulat u tom gradu. Prema izjavama svjedoka, članovi ove pobunjeničke grupe su stajali ispred sjedišta i mahali crnim i bijelim zastavama. Ispalili su nekoliko hitaca upozorenja u zrak, ali su se razbježali nakon što su ih okružile hiljade ljudi koji su uzvikivali: "Ne militantima!".

Zgrada i automobili ispred nje su zapaljeni, a svi pobunjenici izbačeni na ulicu. Međutim, tokom razmjene vatre ispred sjedišta militantske grupe Sahaty Brigade tri osobe su izgubile život, a najmanje 20 je povrijeđeno. Nakon dva sata borbe, pobunjenici su napustili svoje položaje. U drugim incidentima širom grada život je izgubila još jedna osoba i povrijeđeno je još 20 ljudi, prenosi BBC.

Viši libijski zvaničnici su izjavili da, iako su protesti protiv oružanih militantskih grupa dobrodošli, civili moraju znati razliku između stvarnih militanata i časnih pobunjeničkih grupa, koje su prošle godine pomogle da se osigura grad tokom borbi sa snagama Moamera Gadafija. Prije nego su napali militantske baze, oko 30.000 demonstranata je marširalo Bengazijem i zahtijevalo da se ugase sve oružane grupe te da se vrati vladavina prava.

"Ne želim da vidim naoružane muškarce obučene u neku vrstu afganistanske odjeće, koji me zaustavljaju na ulici i naređuju kojekakve stvari. Želim samo da vidim ljude u uniformi", kazao je student Omar Muhamed, jedan od onih koji su zauzeli sjedište grupe Ansar al-Sharia. Naoružane militantske grupe, koje su pomogle da se sa vlasti zbaci Gadafi, još uvijek imaju snažno prisustvo u mnogim dijelovima Libije. Bolje su naoružani i brojniji su od oficijalne libijske armije.