Svijet
0

Libijski zvaničnik: Gadafijeve pristalice napale Američki konzulat

FENA
Napad na Američki konzulat (Foto: AFP)
Napad na Američki konzulat (Foto: AFP)
Visoki libijski zvaničnik optužio je pristalice pokojnog libijskog lidera Moamera Gadafija za raketni napad u kojem su ubijeni američki ambasador u Libiji Christopher Stevens i troje službenika konzulata SAD-a u Bengaziju.

"Američki ambasador i tri pripadnika osoblja (konzulata) poginulo je tokom prošle noći kada su naoružani napadači na njih ispalili rakete ručnim bacačima", rekao je zamjenik libijskog ministra unutarnjih poslova Vanis al Šarif, prenose agencije.

"Napadači su koristili ručne bacače raketa... što pokazuje da pripadaju snagama koje su to već koristile. To su ostaci (bivšeg) režima", istakao je on, navodi Reuters.

Al Šarif je nagovestio da je sinoćni napad možda čin osvete zbog toga što je ovog mjeseca iz Mauritanije izručen Gadafijev bivši šef obaveštajne službe Abdulah al-Senusi.

Gadafija su svrgle pobunjeničke snage uz podršku vazuhoplovnih snaga NATO-a u augustu prošle godine, a ubijen je u oktobru poslije višemjesečnog bjekstva, podsjeća britanska agencija.

Naoružani napadači napali su sinoć američki konzulat u Bengaziju i sukobili se s libijskim snagama sigurnosti, koje su se povukle pod teškom vatrom. Neki napadači su pucali na zgradu, dok su drugi bacali ručne bombe u dvorište konzulata.

U trenutku pogubnog napada, ambasador je bio na putu ka sigurnijem mjestu, pošto su demonstranti napali konzulat SAD-a u Bengaziju u znak protesta zbog američkog filma koji smatraju "bogohulnim", navodi AFP.