|

Napadaču na karikaturistu Westergaarda 9 godina zatvora

Napadaču na karikaturistu Westergaarda 9 godina zatvora
0
F
FENA
4.2.2011. u 17:07
3
komentara
0

dijeljenja
Napadaču na karikaturistu Westergaarda 9 godina zatvora Kurt Westergaard
Sud u Aarhusu dosudio je devet godina zatvora i doživotni izgon iz Danske Somalcu Muhudiinu Mohamedu Geelu koji je proglašen krivim za pokušaj ubistva 75-godišnjeg crtača poznatog po karikaturama s likom proroka Mohammeda.
Mediji su prenijeli da će Geele (29) biti prognan iz Danske kada odsluži kaznu dosuđenu jer je 1. januara 2010., naoružan sjekirom i nožem provalio u dom karikaturiste Kurta Westergaarda, Sud je Geelea proglasio krivim za teroristički čin i pokušaj ubistva.

Geele, koji je osumjičen i za povezanost sa somalskim islamističkim pokretom Al-Shahab, odbacuje optužbe da je provalio s nakanom da ubije već tvrdi da je samo želio identificirati i zaplašiti karikaturista.

Westergaard je svjedočio da je Geele provalio u njegov dom kao "sveti ratnik koji je želio ubiti nevjernika". Westergaard je napad izbjegao zaključavši se u sigurnu sobu i ostao je nepovrijeđen, a tada je stigla policija, a Geele je pritom ranio policajca.

Westergaard je objavio karikature proroka Mohammeda s turbanom i bombom 2005. godine u danskom listu Jyllands-Posten i navukao na sebe gnjev miliona muslimana koji su protestovali diljem svijeta, što je ponegdje preraslo i u nasilje, podsjeća Hina.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...