Danska
0

Tri osobe zadržane zbog planiranja terorističkog napada

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Jedan od četvorice uhapšenih u Danskoj zbog sumnje da su planirali teroristički napad na danski list koji je 2005. godine objavio sporne karikature poslanika Muhameda, oslobođen je u četvrtak, a ostaloj trojici su određene četiri sedmice pritvora.

Iračanin, koji je u Danskoj podnio zahtjev za dobivanje azila, oslobođen je zbog nedostatka dokaza, ali je i dalje osumnjičeni, izjavio je agenciji Associated Press danski obavještajni dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

U zajedničkoj akciji danske i švedske policije u srijedu je uhapšeno pet osoba. Četvorica osumnjičenih su uhapšena u dvije racije u Greveu, južno od Kopenhagena i Herevu, zapadno od danske prijestolnice, a jedan u Švedskoj.

Trojica zadržanih u pritvoru su Tunižanin (44), Libanonac (30) i Šveđanin (30), ali njihova imena, prema sudskom naređenju, ne mogu biti objavljena. Policija je saopćila da su njih trojica državljani Švedske koji su u Dansku stigli u utorak navečer ili srijedu ujutro.

Osumnjičeni su planirali da uđu u poslovni dio Kopenhagena gdje se nalaze uredi nekoliko novina, uključujući list Jyllands-Posten, i da "ubiju što više prisutnih", saopćila je danska služba sigurnosti PET.

Mlađi brat oslobođenog Iračanina Faruk Mohamed Salman tvrdi da je njegov brat nevin i da ga optužuju da je terorist "zato što je pobožan musliman". On je rekao da njegov brat pati od raznih bolesti i da rijetko izlazi iz stana u kojem živi s roditeljima.

Šef danske Sigurnosne i obavještajne službe Jakob Sharf opisao je neke od osumnjičenih kao "pobunjeničke islamiste povezane s međunarodnim terorističkim mrežama" i dodao kako je moguće da će biti još hapšenja.

Sharf je rekao kako je planirano da napad bude izveden prije vikenda te da je nogao biti sličan napadima u Mumbaiju 2008. kada je poginulo 166 ljudi.

Policija je pronašla automatsko oružje s prigušivačem, municiju i plastične trake, koje mogu biti upotrijebljene kao lisice, naveo je PET, ne precizirajući gdje je zapljena obavljena.

List Jyllands-Posten prvi je objavio karikature koje su bile povod za nasilne proteste na Bliskom istoku, u Africi i Aziji u kojima je život izgubilo najmanje 50 ljudi. Danski list je zbog toga dobivao prijetnje i bio meta nekoliko napada.