Pucnjava u SAD-u
106

Napadač se vratio na mjesto zločina na Floridi pa ubio novinara i devetogodišnju djevojčicu

N. V.
Foto: Spectrum News
Foto: Spectrum News
U predgradu Orlanda na Floridi se jučer dogodila pucnjava u kojoj su ubijene tri osobe. Napadač (19) je prvo ubio ženu, a zatim se vratio na mjesto zločina i upucao novinara i devetogodišnju djevojčicu.

U 11 sati prije podne po lokalnom vremenu je došlo do pucnjave u Pine Hillsu, pregrađu zapadno od Orlanda, prilikom čega je u automobilu smrtno stradala žena u 20-im godinama. Tinejdžer Keith Moses je navodno poznavao žrtvu sudeći prema izjavama poznanika.

Na mjesto nesreće su došle i novinarske ekipe kada se napadač vratio i otvorio vatru na automobil u kojem su sjedili novinari Spectrum Newsa 13. Nakon toga je otišao u obližnju kuću i upucao djevojčicu i njenu majku.

Djevojčica nažalost nije preživjela, a majka je u kritičnom stanju. Osim toga, upucao je jednog od novinara iz automobila, koji je naknadno podlegao povredama.

Nejasno je da li su i oni bili meta. Šerif okruga Orange John Mina rekao je da su novinari bili "u ili blizu svog vozila", za koje je rekao da nije izgledalo kao službeno vozilo TV stanice nego da je moguće kako je napadač zamijenio novinare sa policijom.

Osumnjičeni je bio naoružan kada je uhapšen i nije sarađivao sa policijom, rekli su istražitelji. Inače ima dugu kriminalnu historiju, koja uključuje optužbe za oružje, teške napade i napad smrtonosnim oružjem, provalu i veliku krađu.

[TWITTER]1628558644936671232[/TWITTER]

Spectrum 13 je nastavio sa direktnim prenosom nakon što je objavljena smrt njihovog reportera. Kompanija Charter Communications, koja je vlasnik te TV stanice, objavila je izjavu u kojoj je napad nazvala "strašnom tragedijom za zajednicu Orlanda".

"Duboko smo ožalošćeni gubitkom našeg kolege i drugih života koji su danas besmisleno oduzeti", saopštili su iz kompanije.

Reporterka Orlando TV stanice WESH 2 javila je da su ona i njen kamerman napustili mjesto zločina samo nekoliko trenutaka prije pucnjave.

"Imali smo osjećaj" i odlučili da odemo zbog sopstvene bezbjednosti, rekla je Senait Gebregiorgis.

Prema podacima Komiteta za zaštitu novinara, 2022. godine ubijeno je 40 novinara. Samo jedan od ubijenih bio je u Sjedinjenim Državama.