Opasan i naoružan
279

Napadač motornom pilom je 51-godišnji Švicarac koji živi u šumi

Klix.ba
Šivcarska policija i dalje traga za muškarcem u gradu Schaffhausen koji je u napadu motornom pilom povrijedio najmanje pet osoba. Identifikovan je kao 51-godišnji Franz Wrousis, Švicarac bez stalne adrese stanovanja.

Prema riječima javnog tužioca Petera Stichera, napadač je živio u šumi. Objavili su i njegovu fotografiju. Nakon krvavog pohoda, pobjegao je u bijelom VW Caddyju koji je pronađen tri kilometra od grada. Potraga je sada proširena i na šumu, a u njoj učestvuje više od 100 policijskih službenika. Angažovani su i helikopteri.

Ulice u Schaffhausenu su blokirane, kao i radnje, a policija pretražuje svaki kutak u nadi da će ga pronaći. Policija je obavijestila građane da budu oprezni jer je muškarac ekstremno agresivan, te savjetuju da mu se ne prilazi. Strahuje se da osim motorne pile kod sebe ima i drugo oružje.

Dvoje od petero ranjenih je zadobilo teške povrede i operisani su.

Wrousis je ranije osuđivan zbog kršenja zakona o oružju, ali nisu navedeni detalji.

Motiv napada se ne zna, ali se pojavila teorija da je napadač bio osiguran u firmi čije je radnike napao jer su mu odbili platiti za određene procedure po njegovim uvjetima.

Mogućnost povezanosti sa terorizmom je isključena ranije.