Svijet
155

Napadač iz Orlanda redovno posjećivao gay klub i koristio gay aplikacije

Klix.ba
Napadač iz Orlanda Omar Mateen bio je redovni posjetilac gay kluba Pulse u kojem je ubio 50 i ranio 53 ljudi, a redovno je koristio i gay aplikacije.

Muškarac koji je krivac za najveću masovnu pucnjavu u historiji Sjedinjenih Američkih Država redovno je posjećivao gay klub prije nego je izvršio napad, otkrio je jedan svjedok u ponedjeljak za Orlando Sentinel.

Sudeći prema izvještajima MSNBC-a i Los Angeles Timesa, Mateen je također koristio nekoliko različitih gay aplikacija.

Muškarac koji je sa Mateenom išao u školu kazao je za Palm Beach Post da vjeruje kako je Mateen gay te da ga je jednom pitao da izađu na romantični sastanak.

Dodatna tri svjedoka potvrdila su da su vidjeli Mateena u gay klubu Pulse nekoliko puta prije pucnjave.

"Ponekad bi otišao tamo, sjedio bi u ćošku i pio sam, nekad bi se toliko napio i postao glasan i ratoboran. Zapravo nismo puno razgovarali s njim, ali se sjećam da je nekad spominjao svog oca. Rekao nam je da ima ženu i dijete", kazao je svjedok Ty Smith za Sentinel, a za Canadian Press kasnije je izjavio kako mu je Mateen ispričao da ne smije piti kući u blizini svoje supruge i porodice te kako je njegov otac zaista strog.

Chris Callen, koji nastupa u klubu Pulse po imenu Kristina McLaughlin, kazao je za The Canadian Press i CNN da je Mateen bio redovni posjetilac bara jednom ili dva puta mjesečno tokom posljednje tri godine.

Smith i Callen kažu da su prestali komunicirati s Mateenom kad je jedne prilike izvukao nož nakon što su oni komentarisali nešto u vezi s religijom.

"Rekao je da, ukoliko se ikad više budemo petljali s njim, trebamo znati šta će se desiti", kazao je Callen.

Dokaze o Mateenovoj agresivnosti pružila je i njegova bivša supruga Sitora Yusufiy za CNN.

"U početku je bio normalan i brinuo o porodici, volio se šaliti, zabavljati, ali nakon nekoliko mjeseci braka uočila sam njegovu nestabilnost. Vidjela sam da je bipolaran i da bi se naljutio odjednom, bez razloga. Tad sam počela da se brinem za svoju sigurnost", kazala je njegova bivša supruga i priznala kako ju je tukao i emocionalno zlostavljao u periodu od 2009. do 2011. godine dok su bili vjenčani.

Chris Hayes, muškarac iz Orlanda, je za MSNBC kazao kako je u posljednjih nekoliko godina viđao Mateenove fotografije na gay aplikacijama Grindr, Adam4Adam i Jack'd. Najmanje dva njegova prijatelja su ga kontaktirala putem aplikacija.

"Bio je stvarno jeziv u svojim porukama i odmah su ga blokirali", kazao je muškarac.

Kevin West, još jedan gost kluba Pulse, je za Los Angeles Times ispričao kako je razgovarao s Mateenom u periodu od godinu dana s prekidima putem aplikacije Jack'd, ali ga nikad nije upoznao uživo. Kaže kako ga je prvi put uživo vidio kad je dovezao prijatelja u klub Pulse.

"Prošao je pored mene, rekao sam mu 'Hej' i on mi je odgovorio".

Anderson Cooper, redovni gost kluba Pulse, je za CNN kazao kako je Mateena u klubu viđao nekoliko puta mjesečno, često sa drugim muškarcima.

Samuel King je za Daily Beast ispričao kako je s Mateenom živio vrata do vrata dok su radili skupa u Fort Pierceu. Kazao je kako se Mateen činio kao da prihvata činjenicu da je ovaj otvoreno gay te kako se sjeća da je Mateen najmanje jednom išao u klub u kojem je King nastupao.

"Uvijek je bio čudan u društvu".

Bivši Mateenov kolega s Indian River Community College policijske akademije je za Palm Beach Post kazao kako misli da je Mateen bio gay, ali ne javno, te da ga je jednom pozvao na romantični izlazak. Dodao je kako bi Mateen i druge kolege ponekad išli u gay barove. Otkrio je kako je Mateen uvijek bio čudan te kako su ga ostale kolege sažalijevale.

"Samo se želio uklopiti, a niko ga nije volio. Uvijek je bio čudan".

Omar Mateen je bio američki državljanin rođen 1986. godine, roditelji su mu bili Afganistanci. Živio je u Fort Pierceu na Floridi. Iznajmio je automobil i vozio do Orlanda, gdje je izvršio napad na posjetitelje gay kluba Pulse. FBI predstavnik je kazao kako je Mateen bio "dobro organizovan i pripremljen" za napad te kako je pušku i pištolj kojima je izvršio napad kupio nekoliko dana ranije.

Mateen je bio zaštitar i imao je dozvolu za nošenje vatrenog oružja. Tokom svog napada na posjetitelje kluba Pulse pozvao je 911 i priznao vjernost terorističkoj organizaciji IDIL, izrazivši simpatije za bombaše u Bostonu i jednog bombaša samoubicu iz Amerike koji je poginuo boreći se u Siriji.

Pucnjava u Orlandu je najveća masovna pucnjava u modernoj historiji Sjedinjenih Američkih Država, fatalnija od masovnih pucnjava u Virginia Techu 2007. godine (kad je ubijeno 32 ljudi) i u osnovnoj školi Sandy Hook u Newtownu, Connecticut, 2012. godine, kada je poginulo 27 ljudi.

Mateen se nalazio pod dvije različite FBI istrage 2013. i 2014. godine, prvi put nakon što je imao zapaljive izjave u vezi s terorizmom koje su zabrinule njegove kolege, a drugi put kad je jedan izvor kazao FBI-u da je Mateen možda povezan s američkim bombašem samoubicom koji se molio u džamiji u Fort Pierceu.

Direktor FBI-a James Comey u ponedjeljak je kazao kako je Mateen priznao svoju vezu sa Al Kaidom, Hezbolahom i IDIL-om, no kako je FBI istraga prekinuta zbog nedostatka dokaza.