Stigao sa Lampeduse
322

Napadač iz Nice identifikovan kao 21-godišnji Tunižanin Brahim Aoussaoui

A. Z.
Istražitelji na mjestu napada u Nici (Foto: EPA-EFE)
Istražitelji na mjestu napada u Nici (Foto: EPA-EFE)
Napadač iz Nice identifikovan je kao Tunižanin Brahim Aoussaoui, rođen 1999. godine, piše CNN.
Izvor iz italijanskog ministarstva unutrašnjih poslova kazao je za CNN da je Aouissaoui prvi put u Evropu došao na italijansko ostrvo Lampedusa.

U napadu je stradalo troje ljudi, a francuski predsjednik Emmanuel Macron je kazao da se radi o "terorističkom napadu islamista". Tokom posjete Nici istakao je da Francuska neće odustati od svojih vrijednosti.

"Ako nas ponovo napadnu to je zbog naših vrijednosti, a to su sloboda, mogućnost da na našem tlu slobodno vjerujemo i ne popuštamo nikakvom duhu terora. Danas još jednom jasno ponavljam: ništa nećemo predati", poručio je Macron.

Nakon napada je angažovano dodatnih 4.000 vojnika u svrhu zaštite crkvi i škola.

Podsjećamo, u Nici su danas ubijene dvije žene i muškarac, a jednoj od ubijenih žena je odrubljena glava. Policija je otvorila istragu, a Francuska je podigla upozorenje za nacionalnu sigurnost na najviši nivo.

Napada u Nici izveden je jutros, zatim je policija ubila muškarca u Avignonu koji je prolaznicima prijetio nožem i pištoljem, a na kraju je u blizini crkve u Sartrouvilleu uhapsila muškarca zbog sumnje da je namjeravao izvršiti napad kao onaj u Nici.