Tužio ih 2012.
1

Napad na redakciju Capital Gazette: Ubica pucao kroz staklena vrata i usmrtio pet osoba

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Broj ubijenih osoba u jučerašnjem napadu na redakciju medijske kuće Capital Gazette u Marylandu porastao je na pet, jer je još jedna osoba podlegla povredama u bolnici, a dvije osobe su povrijeđene.

Naoružani napadač počeo je pucati kroz staklena vrata redakcije, a o pucnjavi je javnost obavijestio reporter Phil Davis koji je postavio tvit. Svih pet žrtava su bili uposlenici ove medijske kuće.

Napadač je ušao u zgradu s puškom i dimnim bombama i prošao kroz donji nivo zgrade gdje se nalazi medijska kuća. Policija je saopćila kako je ovo bio ciljani napad, ali da ne znaju je li poznavao uposlenike ili se samo namjerio na medijsku kuću.

Muškarac, dobi oko 30 godina, pronađen je kako se krije ispod stola u zgradi. Uhapšen je na osnovu tehnologije prepoznavanja lica. Njegovo ime nije objavljeno zvanično, ali nekoliko izvora identifikovalo ga je kao Jarroda Warrena Ramosa. On je već jednom tužio ovu medijsku kuću 2012. godine, ali su tužbe odbačene. Tužio ih je jer su pisali o zlostavljanju koje je počinio i tromjesečnoj zatvorskoj kazni. Napisali su nekoliko tekstova o ovom slučaju i ženi koju je zlostavljao.

Policija je odgovorila u roku od 60 sekundi, a evakuirano je 170 ljudi iz zgrade u kojoj se nalaze brojne poslovne firme i ordinacije. Četiri osobe su odmah ubijene, dok je peta preminula u bolnici. Ubijeni su Wendi Winters (65), Rebecca Smith (34), Rob Hiaasen (59), Gerald Fischman (61) i John McNamara (56).

"Nema ničega strašnijeg od slušanja pucanja u ljude dok se krijete ispod stola i onda čujete kako napadač ponovo puni municiju", napisao je Phil Davis.