Video poruka aktera 11. septembra
1

"Napad je bio dio rata za protjerivanje američke vojske"

FENA
Na internet je u četvrtak postavljen video zapis vezan za terorističku akciju 11. septembra 2001. u SAD-u, uz poruke dvojice aktera da je to "dio rata za protjerivanje američke vojske sa Arapskog poluostrva", javila je francuska agencija AFP.

Salim al Hazmi i Halid al Mihdar, dvojica od 19 ekstremista koji su oteli četiri aviona u septembru 2001. u SAD-u kojima su izvršeni teroristički napadi u kojima je stradalo oko 3.000 osoba, pročitali su poruke na video zapisu u produkciji As-Sahab medija koji se povezuju s terorističkom organizacijom Al Qaeda. Zapis se našao na internetu uz podršku američke SITE monitoring services.

Oni se pojavljuju u zapisu nazvanom "Pojavljivanje Sunca pobjede nad pobjedničkim muslimanskim narodom (umet) i pobijeđenih krstašima".

Jedan od njih dvojice, Mihdar obučen u vojnu jaknu s bijelim turbanom na glavi i mašinkom na lijevoj strani, čita poruku na dan, 21. Safar 1422. po islamskom kalendaru, odnosno 26. aprila 2001.

On navodi da su arapski lideri otišli daleko i izdali svoj narod pošto su dozvolili kršćanima, Amerikancima, da dođu na zemlju dvije muslimanske svetinje - Meke i Medine.

"Operacija je dio džihada (svetog rata) protiv SAD i njenih pristalica", poručio je Hazmi i dodao da je cilj operacije vraćanje dostojanstva muslimanima i protjerivanja Amerikanaca sa Arapskog poluostrva.

"Aksa džamija (u Jerusalemu) je oskrnavljena i Arapsko poluostrvo je puno američkih i britanskih vojnika koji se bore protiv Allaha", rekao je Hazmi obučen u tamnu haljinu, s bradom i crnim turbanom.

Video zapis prati još jedna audio poruka jednog od rukovodećih ljudi Al Qaede Aymana al-Zawahirija u kojoj se kritikuju muslimanske zemlje koje ne mogu da poraze Izrael.

"Ove (muslimanske) vlade ne mogu da oslobode Palestinu. U stvari, oni pomažu nastavku okupacije Palestine, navodi Zavahiri uz osudu "novih arapskih vlada" zbog izjava da će se pridržavati dogovora o miru s Izraelom."