Stigli oklopnim vozilima
45

Naoružani pripadnici kartela napali meksički zatvor, pobjegla 24 zatvorenika

D. B.
Više zatvorenika je uspjelo pobjeći iz meksičkog zatvora koji su napali pripadnici narko kartela.

Grupa naoružanih muškaraca je stigla oklopnim vozilima ispred zatvora u pograničnom gradu Ciudad Juarezu Chihuahui na sjeveru Meksika te su zapucali prema objektu. Ubijeno je najmanje deset osoba od čega su četiri zatvorenici. Policija je potvrdila da su iz zatvora tokom napada uspjela pobjeći 24 zatvorenika.

Borba unutar zatvora u kojem su smješteni pripadnici različitih kriminalnih bandi i narko kartela rezultirala je s 13 povrijeđenih od čega su četiri zatvorenika u bolnici.

Ispren zatvora su se okupili članovi porodica zatvorenika koji su čekali vijesti o svojim srodnicima. Jedna žena je rekla da su napadači bili odjeveni u crnu odjeću te da su bili naoružani bolje od policije. Oni su pucali na sva vozila koja su prolazila.

Policija je zatražila pomoć od nacionalne garde i vojske.

Ciudad Juarez je poprište sukoba kartela Sinaloa i Juarez, a u proteklih deset godina je ubijeno više hiljada ljudi. U istom zatvoru je u augustu došlo do pobune koja se proširila na ulice, a ubijeno je 11 osoba. Oba incidenta pokazuju snagu kartela i u zatvorskom sistemu.

Naoružana grupa je pucala i na policiju na ulici nakon čega je došlo do potjere i hapšenja četiri osobe.

U drugom dijelu grada su ubijena dva vozača u incidentu koji je policija nazvala "oružanim nasiljem". Da li su dva incidenta povezana, zasad nije poznato.