Svijet
0

Nakon terorističkog napada, predsjednik Filipina proglasio "stanje bezakonja" u državi

Klix.ba
Rodrigo Duterte (Foto: EPA)
Rodrigo Duterte (Foto: EPA)
Predsednik Filipina Rodrigo Duterte proglasio je danas "stanje bezakonja" u čitavoj državi, nakon što je u njegovom rodnom gradu Davao islamska ekstremistička grupa Abu Sayyaf izvršila bombaški napad u kojem je poginulo 14, a povrijeđeno oko 70 ljudi.

Portparol Abu Sayyafa Abu Rami je izjavio da ta grupa preuzima odgovornost za bombaški napad u blizini Univerziteta Ateneo de Davao, kojeg vode jezuiti, kao i jednog hotela sa pet zvezdica, ali Duterte navodi da istražni organi još nisu odbacili ni druge mogućnosti, uključujući da su eksplozivnu napravu detonirale narko grupe, protiv kojih je predsjednik nedavno pokrenuo rat.

"Ovo su vanredna vremena, a ja imam ovlaštenja da naredim sigurnosnim snagama ove zemlje da vrši racije", rekao je Duterte novinarima i pozvao građane da sarađuju i budu na oprezu.

"Pokušavamo da izađemo na kraj sa krizom. U ovoj zemlji postoji kriza u vezi sa drogom, ubistvima i čitavom atmosferom bezakonja i nasilja", naveo je Duterte, koji je prije izbora za predsjednika Filipina u junu bio godinama gradonačelnik Davaoa.