Svijet
593

Policija i građani Filipina po naredbi predsjednika ubili više od 700 dilera droge u tri mjeseca

Klix.ba
Rodrigo Duterte (Foto: EPA)
Rodrigo Duterte (Foto: EPA)
Policija na Filipinima je ubila više od 700 osumnjičenih korisnika i dilera droge u nešto manje od tri mjeseca.

Nakon ubistava su upućena otvorena pisma na adrese UN-ove Međunarodne komisije za kontrolu narkotika, kao i Ureda za narkotike i kriminal, a pozvani su da prekinu nasilje i ubistva. U apel koji je upućen Ujedinjenim Nacijama uključilo se više od 300 grupa za civilna ljudska prava.

"Pozivamo UN-ova tijela za borbu protiv narkotika da javno osude svireposti koje se događaju na Filipinima. Ova besmislena ubistva ne mogu biti opravdana kao mjera kontrole narkotika", rekla je Ann Fordham, izvršna direktorica Međunarodnog konzorcija za kontrolu narkotika.

Rodrigo Duterte pobijedio je u maju na predsjedničkim izborima ponajviše nakon obećanja da će napuniti groblja dilerima droge. Pozvao je svoje sugrađane tokom predsjedničke kampanje da slobodno ubiju sve dilere i ovisnike koje poznaju.

Počevši od 10. maja, dana predsjedničke inauguracije, zabilježena su 704 ubistva zbog sumnje da su osobe uključene u neku vrstu posla s drogom, navodi se u filipinskim medijima, prenosi The Guardian.

Foto: EPA
Foto: EPA

Jedna od utjecajnijih senatorica Filipina pozvala je vlasti da istraže ova ubistva.

"Ne možemo voditi krvavi rat protiv droga. Sve što radimo jeste da mijenjamo kriminal povezan s drogom za jedan mnogo nasilniji, a to je ubijanje", rekla je senatorica Leila de Lima.

De Lima, koja je na čelu filipinskog vijeća za ljudska prava, rekla je kako policija po kratkom postupku likvidira čak i nedužne ljude, a koristi kampanju protiv droge kao izgovor.

Krvavi pohodi policije i građana podijelili su mišljenja u zemlji na ona koja podržavaju predsjednikov krvavi pohod u borbi protiv droge i ona koja ove činove osuđuju kao nemoralne i ilegalne.

Ubistva izvršava ponajviše policija, ali i grupe osvetnika koje su ohrabrene predsjednikovim obećanjem i dozvolom za ubijanje dilera i ovisnika.

Prije nego što je izabran za predsjednika, Duterte je radio kao advokat, a stekao je reputaciju autoriteta koji se zalaže za uvođenje smrtne kazne vješanjem, kao i nuđenje nagrade za glave dilera.