Japan
0

Nakon sudara teretnih brodova nestalo 16 ljudi

FENA
Dva teretna broda sudarila su se u utorak kod obale južnoga japanskog otoka, a 16 južnokorejskih i indonezijskih članova posade je nestalo nakon nesreće, saopćila je japanska obalska straža.

Obalska straža poslala je pet brodova i tri helikoptera da tragaju za 16 članova posade - sedam Južnokrejaca i devet Indonežana. Oni su bili na palubi teretnog broda, registriranog u Južnoj Koreji, koji se sudario s teretnim brodom, tregistriranim u Panami, kod Izzu Oshime, malog otoka oko 120 km južno od Tokija, javio je AP.

"Nastavljamo operaciju potrage i spašavanja, ali 16 članova posade i dalje se smatra nestalima", izjavio je glasnogovornik obalske straže Hiudefumi Onoue.

Kazao je da južnokorejski teretni brod, težak 4.225 tona, također nestao i kako je moguće da je potonuo.

"Kada je došlo do sudara u rano jutro, vidljivost je bila slaba zbog kiše", kazao je. Nakon više od 12 sati nakon sudara obalska straža pronašla je samo dva prazna čamca za spašavanje i tri pojasa za spašavanje koji su pripadali južnokorejskom brodu.

"Utrkujemo se s vremenom, dajemo sve od sebe da ih spasimo", kazao je Onoue.

Svih 19 članova posade na brodu registriranom u Panami i teškom 10.833 tona je na sigurnome, kazao je on i dodao da je među njima 14 Tajlanđana, tri iz Mijanmara i dva iz Indonezije.

Južnokorejskji brod koji je prevozio čelične dijelove bio je na putu ka matičnoj luci, dok je panamski brod prevozio vozila i krertao se ka luci Aichi, oko 200 km zapadno od mjesta sudara, saopćila je obalska straža. Nije bilo odmah jasno kako je došlo do sudara.

Panamski brod kasnije se pridružio operacijama potrage i spasavanja, ali taj brod sada plovi ka luci Yokohama, južno od Tokija, kazao je Onoue.