Protesti počeli u Poljskoj
0

Nakon što je propala SOPA, slobodi interneta prijeti ACTA

Sarajevo-x.com
Nakon što su američki nacrti zakona protiv piratstva SOPA i PIPA propali, pažnja javnosti je usredotočena na ACTA-u (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), međunarodni trgovinski sporazum kojeg su već potpisale SAD, Japan, Švicarska, Kanada, Australija, Koreja, Maroko i Singapur, a očekuje se da to uskoro urade i zemlje Evropske unije.

ACTA je, pišu strani mediji, gora i od SOPA-e i PIPA-e. Stvorena je u tajnosti i o njoj se veoma malo zna osim da će se boriti protiv krivotvorenja dobara u farmaceutskoj i drugim industrijama, ali će služiti i za zaštitu intelektualnih i autorskih prava.

Njeni kritičari tvrde da će, poput SOPA-e i PIPA-e, ograničiti slobodu interneta, a osim toga ACTA bi mogla limitirati pristup lijekovima i hrani.

Protesti protiv ACTA-e već su počeli u Poljskoj čija vlada je najavila potpisivanje sporazuma u četvrtak. Hakeri su nakon toga srušili zvanične internet stranice poljskog premijera, parlamenta te drugih vladinih institucija.

Poslije hakerskog napada, poljski ministar za administraciju i digitalizaciju Michal Boni rekao je da vlada nije obavila dovoljno konsultacija sa javnošću o ovom pitanju.

Međutim, Boni je nakon sastanka sa premijerom rekao da ACTA ni na koji način ne mijenja zakone te zemlje ili prava korisnika interneta te samo pravo upotrebe svjetske mreže.

Na društvenoj mreži Twitter korisnik AnonymousWiki napisao je poruku poljskoj vladi da će nastaviti da ometaju rad zvaničnih internet stranica sve do 26. januara i da ne usvajaju ACTA-u.

Isti korisnik objavio je i da posjeduju veliki broj fajlova i neobjavljene dokumentacije brojnih poljskih zvaničnika te da će, u slučaju usvajanja ACTA, to biti objavljeno i na internetu.

Kritičari ovog zakona tvrde da on vodi cenzuri i pruža osnovu za kažnjavanje bilo kakve aktivnosti na internetu.

ACTA će vladama i velikim korporacijama poslužiti kao izgovor da zatvore bilo koju internet stranicu.