Trenutno u kućnom pritvoru
4

Nakon što je potopio kruzer, Schettino želi nazad na posao

Klix.ba
Francesco Schettino
Francesco Schettino
Kapetan italijanskog luksuznog kruzera koji se nasukao u januaru ove godine tuži Costu Crocierea, vlasnika broda, zbog toga što ga je otpustio i traži da ga vrati na posao.

Francesco Schettino, koji je još uvijek pod istragom i koji je glavni osumnjičeni za nesreću u kojoj su poginule 32 osobe, je otpušten krajem jula ove godine.

"Costa Crociere je potvrdio da je završio disciplinsku proceduru protiv Schettina nakon nesreće sa Costa Concordijom i naredio je njegovo otpuštanje", rečeno je iz kompanije.

Kapetan, koji će naredne sedmice saznati da li će zajedno sa još osam osoba biti osuđen zbog svoje uloge u tragediji, tvrdi da su njegovi postupci spasili živote i traži da ga Crociere vrati na posao i isplati mu zaostale plate, piše AFP.

Na probnom saslušanju u gradu Grosseto će se utvrditi da li tužioci imaju slučaj protiv Schettina, koji je optužen da je izvodio riskantne manevre u blizini ostrva Giglio, gdje je brod udario u stijene.

Osim Schetina, na suđenju će se naći još pet članova posade i tri direktora kompanije, uključujući i Roberta Ferrarinija, glavnog koordinatora flote za krizne situacije.

Schettino se trenutno nalazi u kućnom pritvoru u gradu Meta di Sorrento blizu Napulja.