Prikupljaju dokaze
0

Odgođen sudski proces za potonuće Coste Concordije

SRNA
Costa Concordia (Foto: Arhiv/AFP)
Costa Concordia (Foto: Arhiv/AFP)
Sudski proces o nesreći italijanskog prekookeanskog broda Costa Concordija u kojoj su početkom godine poginule do 32 osobe odgođen je do 15. oktobra, jer je stručnjacima, koji istražuju olupinu i okolnosti nesreće potrebno je dodatno za prikupljanje dokaza.

Stručni tim istražuje nesreću, koja se desila 13. januara kod italijanske obale i očekuje se da će rad okončati do septembra.

Za danas je bilo zakazano preliminarno saslušanje, na kojem se razmatraju dokazi pred početak procesa, ali je otkazano, jer su stručnjaci zatražili dodatno vrijeme da odgovore na oko 50 zahtjeva za informacije od tužilaštva. Ovo je drugo saslušanje od početka procedure 3. marta.

"Riječ je jednostavno o tehničkom odgađanju", rekao je advokat Bruno Leporati, koji zastupa kapetana broda Francesca Schettina, koji je optužen za izazivanje nesreće i suočava se sa optužbama među koje spada i višestruko ubistvo bez predumišljaja.

Leporati je rekao da istražioci nisu uspjeli da prikupe sve dokaze zbog "kompleksnosti pitanja".

Ogromi prekookeanski brod Costa Concodija sa oko 4.200 putnika nasukao se i poderao trup na stijene prilikom prilaska ostrvu Giglio tokom krstarenja zapadnim Mediteranom.

Najmanje 30 osoba je poginulo tokom haotične evakuacije sa broda dok još dva tijela još nisu izvučena iz olupine.

Tužilaštvo tereti Schettina i da je izazvao nesreću jer je previše blizu obale dovezao veliki brod, nakon čega je napustio brod prije okončanja evakuacije putnika i posade.

Pod istragom je još osam ostalih oficira i rukovodilaca kompanije u čijem je vlasništvu brod Costa Cruises.

Schettino je početkom mjeseca oslobođen iz kućnog pritvora ali nije prisustvovao današnjem saslušanju. On je priznao greške i izvinuo se zbog nesreće.