Samit G20
3

Nakon stisnute šake slijedi pružena ruka: Pozdrav Bidena i Bin Salmana ponovo u fokusu javnosti

V. K.
Mohamed bin Salman i Joe Biden na Samitu G20 u Indiji (Foto: X)
Mohamed bin Salman i Joe Biden na Samitu G20 u Indiji (Foto: X)
Samit zemalja članica G20 održava se u Indiji, a tokom prvog dana susreta veliku pažnju javnosti privukao je sastanak američkog predsjednika Bidena i saudijskog prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana.

Naime, "priča" o susretima Bin Salmana i Bidena traje još od jula 2022. godine kada je predsjednik SAD-a izazvao reakcije javnosti zbog načina na koji se rukovao sa saudijskim zvaničnikom.

Tokom susreta 2022. godine u Saudijskoj Arabiji, Biden se sa Bin Salmanom rukovao stisnutom šakom što je bio potez koji su mnogi ocijenili suviše prijateljskim s obzirom na to da se za de facto lidera Saudijske Arabije tvrdilo kako je umiješan u ubistvo novinara Jamala Khashoggija 2018. godine.

Na pitanje novinara da li može biti siguran da se ubistvo poput Khashoggija neće ponoviti, Biden je ironično odgovorio.

"Bog te voli. Kakvo glupo pitanje. Kako mogu biti siguran u bilo šta", rekao je tada Biden.

Zbog cijele priče i "prijateljskog rukovanja" iz 2022. godine, susret Bidena i Bin Salmana i ovaj put je bio u fokusu, a za razliku od prošle godine, dvojica lidera ovaj put su se pozdravila uz posredovanje premijera Indije Narendre Modija.

Na samitu u Delhiju, Biden i Bin Salman sjedili su upravo pored indijskog premijera i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.

"Cilj nam je da uvedemo novu eru povezanosti sa željeznicom kao i lukama koje povezuju Evropu, Bliski istok i Aziju. Sjedinjene Američke Države naglašavaju našu nepokolebljivu posvećenost traženju transformativnih regionalnih investicija i radu na izgradnji koridora zajedno s našim partnerima", poručili su iz Bijele kuće.