Svijet
0

Nakon pet godina budžetske štednje Grčka konačno "popušta kaiš"

FENA
Prijedlog budžeta grčke vlade za 2015. godinu, predstavljen ove sedmice, prvi put u 40 godina bit će uravnotežen, a nakon pet godina stroge štednje uključivat će i smanjenje poreznog rasterećenja građana, pišu evropski mediji.

Grčki ministar financija Gikas Hardouvelis najavio je ovih dana ukidanje poreza solidarnosti, koji su plaćali građani s dohotkom iznad 12.000 eura te smanjenje doprinosa za socijalno osiguranje kako bi se potaknulo zapošljavanje.

Za 30 posto bit će smanjen i poseban porez na lož-ulje uveden 2012. godine, koji je grčko nacionalno udruženje trgovaca gorivom odmah proglasilo fijaskom. Uvođenje tog poreza, kažu sada u ministarstvu financija, smanjilo je potrošnju lož-ulja u toj zemlji za više od dvije trećine te izazvalo pad budžetskih prihoda za otprilike 400 miliona eura.

Ostale mjere uključuju ukidanje odluke o rezanju plaća u javnom sektoru, temeljem presude vrhovnoga suda te zemlje da je taj potez protuzakonit, te omogućavanje neredovitim poreznim platišama da podmiruju svoje obveze kroz duže vremensko razdoblje i u više rata.

Te mjere prvi su korak ka ispunjenju obećanja grčkog premijera Antonisa Samarasa da će smanjiti poreze. U julu je, naime, kazao da će poreze "skresati svugdje" u idućih sedam godina te da će porezni sistem postati "humaniji" prema poreznim obveznicama koji se nađu u teškoćama pri podmirivanju svojih obaveza.

U septembru je, pak, Samaras u raspravi o poreznoj reformi koja bi zemlju učinila znatno konkurentnijom, najavio ova porezna rasterećenja. Najavio je i da će smanjiti najvišu stopu poreza na dohodak s 42 na 32 posto, poreza na dobit s 25 na 15 posto te da će sniziti stope poreza na dodanu vrijednost i promet nekretninama.

I dok grčko gospodarstvo u idućoj godini očekuje snažan oporavak, po procijenjenoj stopi rasta BDP-a od 2,9 posto, vlada očekuje da će 2015. godina biti prva u kojoj će zemlja ostvariti uglavnom uravnoteženi proračun, s nominalnim deficitom od svega 0,2 posto BDP-a. Izuzmu li se iz budžeta otplate rata kredita, budžet bi imao višak od 3 posto BDP-a.

Iako planove o smanjivanju poreznog opterećenja još mora potvrditi međunarodna trojka kreditora, grčka vlada prijedlog budžeta za iduću godinu već je nazvala ključnim zaokretom za Grčku i njene porezne obveznike, nakon pet godina stroge štednje i kontinuiranih budžetskih deficita u zadnjih 40 godina, prenosi Hina.