Političari upozorili
7

Nakon napada u gradu Hanau krajnje desna stranka AfD optužena da je poticala mržnju

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vodeći njemački političari pozvali su da se krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) stavi pod nadzor, upozorivši da su oni poticali ekstremističku retoriku koja stoji iza smrtonosnog napada u gradu Hanau na zapadnom dijelu Njemačke, javlja The Guardian.

Tobias Rathjen (43) ubio je u četvrtak u gradu na zapadu Njemačke devet uglavnom mladih osoba koje nemaju njemačko porijeklo, objavivši na internetu, prije nego što je počinio samoubistvo, rasistički video i manifest.

U četvrtak navečer hiljade ljudi izašlo je na ulice u 50 gradova širom Njemačke kako bi odalo počast žrtvama napada i upozorilo na utjecaj krajnje desnice. Neki su uzvikivali "Nacisti napolje" i "Nikad više".

Ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer najavio je da će povećati policijsku zaštitu vjerskih objekata i drugih mjesta koja mogu postati potencijalna meta desničarskih ekstremista.

Lars Klingbeil, generalni sekretar SPD-a, istakao je kako samo izgleda da je jedna osoba izvršila napad u Hanau, ali da je bilo mnogo onih koji su mu osigurali streljivo. AfD je, prema njegovim riječima, među njima.

"AfD je doprinio 'trovanju društva' u posljednjih nekoliko mjeseci i godina, posebice otkad je ušao u njemački parlament kao najveća opoziciona stranka 2017. godine", kazao je Klingbeil.

Prema njegovim riječima, AfD je stranka koja bi trebala biti pod državnim nadzorom.

Generalni federalni tužitelj Peter Frank rekao je u četvrtak da je Rathjen pokazao "duboko rasistički način razmišljanja" u svojim internetskim postovima.

Istražitelji također ispituju je li djelovao samostalno ili je imao podršku - bilo direktne ili indirektne - drugih skupina ili pojedinaca.

Rathjen je legalno posjedovao dvije puške, obje su kupljene na internetu. Glock pištolj kojim je izvršio napad optimiziran je za brže puštanje metaka, saznali su njemački mediji od istražitelja.

Među pozivima na pooštravanje sigurnosti u cijeloj Njemačkoj, uključujući pojačani nadzor nad krajnje desnim aktivnostima na internetu, jesu i zahtjevi za strožom kontrolom vatrenog oružja.

I drugi političari su kritikovali AfD.

Ministar unutrašnjih poslova Donje Saksonije je rekao da postoji direktna veza između AfD-a i porasta nasilja desnice.

Cem Özdemir, istaknuti član partije zelenih s turskim korijenima, rekao je da je vrijeme da mainstream stranke isključe AfD, nazivajući ga "političkom rukom mržnje".

AfD je na Facebooku odgovorio na optužbe, nazivajući ih "otrcanom i odvratnom instrumentalizacijom ovog monstruoznog zločina".

AfD