Svijet
0

Nakon napada sigurnost u Indiji na "ratnom nivou"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Indija će podići sigurnost u zemlji i na granicama na "ratni nivo", nakon terorističkih napada u Mumbaiju u kojima je poginulo oko 200 ljudi, izjavio je danas ministar za državne poslove Sriprakash Jaiswal.

"Naša obavještajna djelatnost biće podignuta na ratni nivo, tražimo od državnih vlada da podignu sigurnost na ratni nivo", rekao je ministar Jaiswal u intervjuu za Reuters.

U međuvremenu vlada u New Delhiju saopćila je da ima dokaze o umiješanosti susjednog Pakistana u napade u Mumbaiju, dok su zvaničnici u Islamabadu najavili da će poslati vojnike na indijsku granicu ukoliko tenzije između dvije države eskaliraju.

"Mogu da kažu šta hoće, ali mi ni ne sumnjamo u to da li su teroristi došli iz Pakistana", rekao je Jaiswal.

Indija je već pojačala nadgledanje njene morske obale u čemu učestvuju mornarica i obalska straža.

Prema tvrdnjama neimenovanih sigurnosnih zvaničnika, ekstremisti odgovorni za više napada u Mumbaiju došli su iz pakistanske luke Karači.

Ti zvaničnici smatraju da je riječ o pripadnicima ekstremističke grupe Lashkar-e-Taiba iz Pakistana, kojoj su pripisivani raniji napadi u Indiji, a kako prenosi VOA slično mišljenje imaju i američki obavještajni stručnjaci.

Ubrzo nakon početka napada, indijski mediji su izvjestili da je odgovornost preuzela nepoznata organizacija Dekanski mudžahedini, međutim, još nije razjašnjeno da li je ta tvrdnja vjerodostojna, naveo je VOA.

U seriji terorističkih napada na niz lokacija u Mumbaiju, koji su počeli prije tri dana, a okončani juče, poginulo je 195 ljudi, a povrijeđeno više od 320.

Na meti terorista bili su glavna željeznička stanica u Mumbaiju, luksuzni hoteli, jevrejski centar, bolnica i popularni restorani. Kako je prenio VOA komandosi koji su se borili sa ekstremistima u hotelu Taj Mahal kažu da su ovi bili dobro obučeni, teško naoružani i da su dobro poznavali hotelski objekat.

Indijski premijer Manmohan Singh u četvrtak je izjavio da su napad izvele grupe koje vjerovatno imaju bazu u jednoj od susjednih zemalja, a dan kasnije ministar vanjskih poslova Pranab Mukherjee je rekao da prvi rezultati istrage pokazuju da su terororisti povezani s Pakistanom.

Pakistan je negirao bilo kakvu umiješanost u smrtonosne napade u Mumbaiju i kazao da bi dvije zemlje trebale da udruže snage kako bi porazile zajedničkog neprijatelja.

Pakistanski šef diplomatije Shah Mahmood Qureshi izjavio je u petak na konferenciji za novinare da dvije države moraju da smire međusobne tenzije nastale nakon napada ekstremista u Mumbaiju, preneo je DW.

Kako je izvjestio BBC pakistanska vlada je ponudila bezuvjetnu pomoć Indiji u istrazi napada u Mumbaiju.

Govoreći u petak na indijskoj televiziji, pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari je upozorio na pretjerane reakcije i rekao da će njegova vlada djelovati brzo ukoliko bude bilo kakvih dokaza da su pojedinici ili grupe iz Pakistana bili umiješani u napade.

Pakistanski premijer Yousuf Raza Gilani pristao je u petak da uputi u Indiju šefa nacionalne obavještajne službe kako bi pomogao u istrazi o napadima u Mumbaiju, a kako je javio DW američki zvaničnici vode pregovore sa indijskim kolegama oko eventualnog učešća tima agenata FBI u istrazi.

Indija i Pakistan bili su na ivici rata prije sedam godina, kada je u napadu na parlament u New Delhiju stradalo devet osoba.

Ove dvije zemlje nalazile su se u okviru zajedničke države do 1947, kada je kolonijalna sila Velika Britanija podijelila Indijski podkontinent.

Od tada su dvije države, koje posjeduju nuklearno oružje, tri puta međusobno ratovale, 1947- 48, 1965. i 1971. godine.