Svijet
0

Nakon najave Švedske: Finska će protjerati 20.000 izbjeglica

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Finska se pridružila Švedskoj i najavila planove da protjera 20.000 izbjeglica koje su zatražile azil u ovoj zemlji.

Ove nordijske zemlje bore se s nepredviđenim valom izbjeglica i migranta koji su stigli sa Bliskog istoka bježeći od siromaštva i ratnih užasa. Finska vlada saopćila je da će odbiti zahtjev 20.000 od 32.000 izbjeglica koje su došle u 2015. godini.

"Govorimo o dvije trećine osoba koje će dobiti odbijenicu", rekao je Paivi Nerg iz nadležnog ministarstva Finske.

Prošle godine Finska je otežala situaciju za migrante koji dolaze iz Iraka, Afganistana i Somalije da dobiju azil jer se, prema njihovim tvrdnjama, poboljšala situacija u tim zemljama. Više od 20.000 osoba koje traže azil su iz Iraka.

"U prethodnim godinama 60 posto aplikacija dobilo je negativan odgovor, a sada smo pooštrili kriterije za ljude iz Iraka, Afganistana i Somalije", rekao je Nerg.

Finska planira napraviti odvojeni tranzitni centar za one koji će biti deportovani i drugi centar za one koji svojom voljom žele otići iz zemlje. Dva čarter leta bit će obavljena u sljedećim mjesecima i letjet će za Irak, a blizu 4.000 osoba već je povuklo svoje aplikacije.

Finska je također u diplomatskim pregovorima s Rusijom od koje traži da zaustavi prolazak izbjeglica preko Arktika. Nakon što je Norveška zabranila ulazak migranta, oni su krenuli prema Finskoj.

Ovu odluku donijeli su nakon što je Švedska objavila da će deportovati 80.000 osoba kojima je odbijen zahtjev za azil. Ministar unutrašnjih poslova ove zemlje Anders Ygeman kazao je kako će migranti biti deportovani čarter letovima jer ne mogu primiti sve izbjeglice. U prošloj godini dobili su 163.000 zahtjeva za azil.

U međuvremenu, migranti se i dalje odlučuju na opasno putovanje preko Sredozemnog mora kako bi došli do Evrope i mirne luke. Najmanje 25 tijela, od koji je desetero djece, pronađeno je pored Aegean otoka blizu Libije. U Bugarskoj, blizu granice sa Srbijom, pronađena su tijela dvojice imigranta koji su se smrznuli.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, samo u prošloj godini preminulo je 4.000 osoba koje su pokušale doći do Evrope.