Jasne poruke
53

Nakon Kosova i Albanije: I Turska i Hrvatska bojkotuju dodjelu Nobelove nagrade Handkeu

A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turska i Hrvatska su se pridružile Kosovu i Albaniji u bojkotu ceremonije dodjele Nobelove nagrade kontroverznom austrijskom književniku Peteru Handkeu koja će se sutra održati u Štokholmu.
Turska je objavila da će bojkotirati svečanu dodjelu Nobelove nagrade zbog Handkeove podrške bivšem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

Turski ambasador u Švedskoj Haki Emre Yunt rekao je za Hurriyet da neće prisustvovati dodjeli nagrada.

"Opravdavanje ratnih zločina tokom raspada Jugoslavije ne smije nagrađivati. To će samo ojačati negiranje koje se mora nadići i strogo osuditi", dodao je Yunt.

Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske je odlučilo o neučestvovanju ambasadora Hrvatske u Švedskoj na sutrašnjoj ceremoniji dodjele Nobelove nagrade, kako su naveli, zbog dodjele nagrade osobi politički angažiranoj u davanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošlog stoljeća.

Albanija je danas saopćila da će njihov ambasador u Švedskoj bojkotovati ceremoniju dodjele Nobelovih nagrada u znak protesta protiv dobitnika nagrade za književnost za 2019. Petera Handkea, koga kritikuju zbog podrške preminulom bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću. Prethodno je to učinilo i Kosovo.

Izbor Austrijanca Handkea naišao je na kritike jer je podržavao Miloševića te je bio na sahrani zločinca koji je umro 2006. u Hagu.

I poznata novinarka CNN-a Christiane Amanpour oglasila se sa specifičnom porukom na Twitteru povodom sutrašnje dodjele nagrade Handkeu navodeći "bila sam tamo, svi znamo ko je kriv".