Plovio Atlantikom
33

Nakon godinu i po: Izgubljeni brod bez posade pronađen poslije nevremena

DP
Brodk koji je nestalo pod zagonetnim okolnostima prije godinu i po dana pojavio se kada je oluja Dennis pogodila sjever Evrope.

Neke posade su osuđene ostati bez broda, a ne događa se često da brod bez ljudi krene na dugo putovanje. Napušteni brod pronađen je nasukan na obali okruga Cork u Irskoj, a tamo ga je donijelo nevrijeme koje je protekle sedmice pogodilo sjever Evrope i Veliku Britaniju.

Izgubljeni "brod duhova" nasukao se među stijenama. Primijetio ga je jedan od stanovnika ribarskog sela Ballycotton. Sumnja se da je brod bez posade plovio 18 mjeseci i prešao hiljade kilometara. Svoje putovanje započeo je na Bermudskim otocima 2018. godine i završio ga na obali Irske.

"Jedan od milion", rekao je šef lokalne službe za spašavanje John Tattan i dodao da nikada nije vidio ništa slično.

Riječ je o teretnom brodu izgrađenom 1976. godine i poznatom pod imenom Alta. Donedavno je plovio pod tanzanijskom zastavom. Obalne straže nekoliko zemalja su upozoravale tokom proteklih mjeseci da su vidjele brod koji plovi bez cilja. Posljednji put primijetila ga je Britanska kraljevska mornarica u septembru 2019. godine.

Altina avantura započela je godinu dana ranije kada je s posadom krenula na plovidbu od Grčke do Haitija. Uslijedio je kvar koji je ometao napajanje motora strujom. Alta je 20 dana plutala na otvorenom moru, udaljena 2.100 kilometara od Bermuda. Američka obalna straža uočila je brod na pučini i donijela posadi zalihe hrane i vode za dva dana.

Alti se približavao uragan, pa je Obalna straža SAD-a odlučila evakuisati 10 članova posade i odvesti ih u Portoriko. Brod bez posade ostao je na pučini. Glasnogovornik Bermudskog pomorskog operativnog centra tada je rekao da će ga vlasnici broda nastojati spasiti.

Šta se dalje događalo?

Alta je nastavila putovanje u Atlantskom okeanu bez posade i mjestimično oštećena. U septemru 2019. godine patrolni brod Kraljevske mornarice primijetio ju je na sredini Atlantika.

"Spašavanje i popravak broda zahtijevaju velike napore, ali njegova sudbina ne ovisi o ljudima", objavio je tada jedan od nadležnih na Twitteru.

Ko brine o brodovima bez posade?

"Oštećeni brodovi bez kormilara briga su svojih vlasnika. Oni moraju pronaći adekvatno rješenje kako bi plovilo ostalo na sigurnom", kaže za BBC direktor irske kompanije za sigurnost na pučini Robert McCabe.

Ako takav brod predstavlja opasnost za ostala plovila i opremu, nadležni su obavezni pokrenuti postupak izvlačenja.

"Bilo je nekoliko incidenata u Irskom moru. Kada brod ostane bez posade, primorani smo reagirati. Rijetkost je da brod neometano i neprimjetno pluta na površini punih 18 mjeseci. To govori koliko je veliki Atlantski okean", objašnjava McCabe.

Šta dalje?

Stručnjaci zaduženi za zaštitu životne sredine su prošle sedmice obišli Ballycotton. Nadležni u Corku kažu da nema tragova zagađenja. U saradnji s irskom Obalnom stražom odlučit će šta će biti s Altom. Kažu da je vađenje broda iz mora veoma skupo.

Još uvijek postoje nepoznanice u vezi s izgubljenim brodom. Prije svega treba otkriti ko je pravi vlasnik i kakav je teret prevozio u trenutku kada je napušten. Možda će se odgovori pojaviti kada se donese konačna odluka o sudbini "broda duhova".