Teška noć
160

Nakon eskalacije sukoba u Jerusalemu izbio veliki požar u blizini džamije Al-Aqsa

B. R.
Požar u blizini džamije Al-Aqsa (Foto:  Twitter)
Požar u blizini džamije Al-Aqsa (Foto: Twitter)
Blizu jerusalemske džamije Al-Aqsa večeras je izbio požar i to nakon što je ranije danas ponovo eskalirao sukob između Izraela i Palestine. U sukobu je ubijeno najmanje devet, a ranjeno više Palestinaca.
Na videosnimku objavljenom na društvenim mrežama vidljiva je velika plamena stihija na drvetu koje se nalazi blizu džamije. Kako je objavila Al Jazeera English, vatra je vidljiva iz različitih dijelova grada.

Trenutno nije poznato šta bi mogao biti uzrok požara, a izbio je nakon eskalacije sukoba u Jerusalemu.

Podsjećamo, ranije danas je Hamas, osnovan za oružanu borbu Palestinaca, ispalio nekoliko raketa na izraelski teritorij. Poručili su da je to osveta Izraelcima za nasilje sigurnosnih snaga nad muslimanima u Al-Aqsi.

Potom je Izrael odgovorio zračnim napadom u kojem je ubijeno najmanje devet, a ranjeno više Palestinaca. Među ubijenima je troje djece i jedan od komandanata Hamasa.

U međuvremenu se oglasila administracija američkog predsjednika Joea Bidena.

"Nastavljamo pažljivo posmatrati nasilje koje se dešava u Izraelu. Vrlo smo zabrinuti zbog onog što se danas desilo, kao i zbog onog što se dešavalo proteklih dana", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

U toku je i sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) zbog eskalacije sukoba.