Usljed olujnog nevremena
9

Nakon dva brodoloma u blizini Italije nestao 31 migrant, među njima žene i djeca

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vode Mediterana u nedjelju su odnijele živote najmanje 31 migranta u dva brodoloma na obalama italijanskog ostrva Lampedusa.

Preživjeli s jednog čamca otkrili su da je oko 28 ljudi izgubljeno u moru, dok se još tri vode kao nestale sa drugog plovila.

Oba ova gvozdena čamca, za koje se vjeruje da su prošlog četvrtka krenula iz tuniske luke Sfaks, pogođena su olujnim nevremenom u subotu.

Italijanska obalska straža odgovorila je na pozive u pomoć, spasivši 57 preživjelih i izvukla beživotna tijela žene i maloljetnika.

Prema riječima Flavija Di Giacoma, službenika za štampu Međunarodne organizacije za migracije (IOM), kulturni posrednici na licu mjesta potvrdili su da se najmanje 31 osoba i dalje vodi kao nestala nakon razgovora s preživjelima izvučenim iz mora.

Na obližnjem italijanskom ostrvu Sicilija, u Agrigentu, pokrenuta je istraga o brodolomima. Emanuele Ricifari, šef policije u Agrigentu, izrazio je užasnutost nemilosrdnim trgovcima ljudima koji su bili itekako svjesni predstojećeg lošeg vremena.

On je osudio njihove postupke i poručio da ko god im je dozvolio, ili ih prisilio da odu s ovim morem, beskrupulozni je kriminalni luđak.