Svijet
23

Nakon četiri dana na vrelinama: Tijela poginulih u malezijskom avionu odvezena kamionima za smeće

Klix.ba
(Foto: EPA)
Tijela 298 poginulih ljudi u padu aviona Malaysia Airlinesa u Ukrajini danas su prevezena sa mjesta nesreće, nakon što su leševi četiri dana ležali na velikim vrućinama.

Na kraju, nakon ponovljenih poziva svjetskih lidera da se ubrza operacija prevoženja tijela, zvaničnici u istočnoj Ukrajini su se složili da predaju tijela porodicama.

Voz je u popodnevnim satima ponedjeljka bio spreman krenuti sa stanice u Torezu, devet kilometara od oblasti koju drže pobunjenici, a iz koje je oboren avion.

Porodice žrtava danas su mogle vidjeti kako su tijela njihovih najmilijih bila u crnim vrećama i poredana uz cestu, a potom ubačena u kamione za smeće.

Gotovo 200 žrtava su naslagane jedna na drugu u kamione u istočnoj Ukrajini prije nego što su ih ukrcali u voz. Dodatni udarac bio je što hladnjače u vagonima nisu radile. Porodice žrtava ovakav su tretman nazvale ponižavajućim i nehumanim, prenosi Daily Mail.

Danas su pobunjenici obećali da će dozvoliti vozu da krene dalje tako da tijela mogu pregledati stručnjaci, a onda ih poslati njihovim porodicama.

Prema posljednjim informacijama, pronađene su i crne kutije u avionu, te će biti predane Malezijcima. Oboreni avion Malaysia Airlinesa letio je iz Holandije u Kuala Lumpur.