Svijet
9

Nakon afere Panama Papers: Island već imenovao novog premijera

Klix.ba
Sigurdur Ingi Johannsson, premijer Islanda (Foto: EPA)
Sigurdur Ingi Johannsson, premijer Islanda (Foto: EPA)
Vladajuća koalicija na Islandu već je imenovala novog premijera države, i to Sigurdura Ingija Johannssona, bivšeg ministra u Vladi Islanda. On će funkciju premijera obnašati do održavanja novih izbora krajem godine.

Johannsson je do sada obnašao funkciju ministra poljoprivrede i ribarstva, a ujedno je i zamjenik predsjednika Progresivne partije na Islandu. Ovaj potez uslijedio je nakon što je dosadašnji državni premijer Sigmundur Gunnlaugsson podnio ostavku, nakon objavljivanja informacije da je na Panami imao otvorene offshore račune, te da je vršio određene finansijske malverzacije.

Sve optužbe Gunnlaugsson je negirao, kazavši da je određene dionice prodao svojoj ženi. Međutim, on je optužen za neprijavljivanje nekoliko miliona dolara porodične imovine, koja nije oporezovana.

Gunnlaugsson je prva "žrtva" nakon objavljivanja dokumenata iz firme Mossack Fonceca sa Paname o osobama koje su imale otvorene offshore račune, te na taj način učestvovale u pranju novca i drugim finansijskim malverzacijama.