Svijet
98

Hiljade Islanđana želi ostavku premijera zbog finansijskih malverzacija u Panami

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Hiljade Islanđana izašlo je na proteste tražeći ostavku premijera te zemlje Sigmundura Davida Gunnlaugssona, nakon što su procurile informacije da je sa svojom suprugom učestvovao u finansijskim malverzacijama, otvaranjem offshore računa u Panami i na taj način naštetio domaćem bankarskom sistemu.

Opozicione stranke pozvale su premijera Gunnlaugssona da podnese ostavku, što je podržalo preko 10.000 demonstranata, koji na ulicama Reykjavik uzvikuju parole protiv aktuelnog premijera. Opozicioni zastupnici zahtjevali su i izglasavanje nepovjerenja Vladi Islanda.

"Naš premijer je izgubio sav kredibilitet. Krio je novac na offshore računima, i nakon svega što je ova zemlja prošla, ne znam kako se može pretvarati da želi spasiti Island od krize", izjavio je Arntho Haldersson, konsultatnt za finansijske usluge na Islandu.

"Premijer nas je lagao. On je sakrio naš novac i nije bio iskren, jer da su ljudi znali za ove podatke možda bi na izborima drugačije glasali", istakla je Anna Mjöll Gudmundsdottir jedna od demonstrantica.

Gunnlaugsson i njegova žena Anna Sigurlaug Palsdottir 2007. godine su kupili offshore kompaniju Wintris kako bi investirali milione koje su zaradili prodajom porodične kompanije supruge islandskog premijera. Kada je Gunnlaugsson 2009. ušao u islandski parlament, nije prijavio 50 posto učešća u kompaniji. Osam mjeseci kasnije, svoj udio prodao je suprugi za jedan dolar.

Prema BBC-u, sudski zapisi pokazuju da je Wintris ulagao u obaveznice u tri velike islandske banke, čije se poslovanje urušilo tokom finansijske krize, a tu ima elemenata sukoba interesa jer je on, nakon što je postao premijer, direktno pregovarao s istim tim bankama.