Svijet
0

Nakon 50 godina će biti otkriven identitet doušnika Velike pljačke voza

Klix.ba
Douglas Gordon Goody
Douglas Gordon Goody
Identitet tajnog doušnika u Velikoj pljački voza, koji je pljačkašima odavao informacije, otkrit će jedan od preživjelih članova bande povodom 50. godišnjice pljačke.

Poznat samo kao "Ulsterman", doušnik je odavao povjerljive informacije o tajnom vozu Royal Maila koji se svake noći koristio za prevoženje velikih suma novca između Glasgowa i Londona. Sada će Douglas Gordon Goody, osuđen na 30 godina zatvora za sudjelovanje u pljački, u novom dokumentarnom filmu konačno otkriti identitet doušnika.

Goody (84) sada živi u Španiji i navodi kako je prvi put čuo za plan pljačke od advokatskog činovnika Briana Fielda. "Upravo sam bio oslobođen nakon pljačke u Old Baileyu kada me Brian pozvao u svoj ured. Nije bilo nikakvog govora o vozu, samo o velikoj količini novca koja se prevozi i velikoj, dobro organizovanoj, bandi, koja bi ga s lakoćom preuzela. Brian je želio da zna jesam li zainteresovan", priča Goody.

Goody je posjedovao lanac frizerskih salona, ali je za život uglavnom zarađivao kao obijač sefova i lopov. Nekoliko mjeseci ranije, on i njegovi kolege iz South West bande, u kojoj su bili i Bruce Reynolds, Charlie Wilson i Ronald "Buster" Edwards, izveli su pljačku na Heathrowu i pobjegli sa 62 hiljade funti, što bi odgovaralo sumi od današnjih milion i po dolara. Banda je u prošlosti već opljačkala nekoliko vozova.

Field je ugovorio sastanak Goodyja sa Ulstermanom. "Trebao sam ići samo ja, ali je išao i Buster. Našli smo se još dva puta i svaki put smo dobili više informacija. Nakon toga sam predstavio plan Bruceu i ostalima", kaže Goody.

Od članova bande, samo su Goody i Edwards susreli Ulstermana. Goody mu je dao njegov dio plijena, oko 150 hiljada tadašnjih funti, i nikada ga više nije vidio. Brian Field preminuo je 1979. godine, a Edwards 1994., što Goodyja čini jedinom živom osobom koja zna Ulstermanov identitet. Ova misteriozna figura je jedini član ekipe od 17 kriminalaca koji je uspio pobjeći sa ukradenim novcem. Kako Goody navodi, nakon što je prošlo toliko vremena, nema više razloga da taji njegov identitet. Smatra se da je Ulsterman preminuo prije nekog vremena.

John Daly, još jedan član bande, oslobođen je svih optužbi, ali je njegov dio novca ukraden tokom suđenja. Odustao je od zločina i radio je kao smetljar u Cornwallu. Samo su njegovi najbliži prijatelji i porodica znali da je sudjelovao u pljački. Preminuo je u maju ove godine.

Iako je Bruce Reynolds, koji je također preminuo ove godine, prikazan kao "mozak" ekipe, vlasti to ne vide tako. Malo nakon što je Goody počeo odsluženje svoje kazne, policija je u pomoć pozvala i vojsku, nakon glasina o navodnom planiranju bijega.

Tadašnji šef straže u zatvoru Durham, u kojem je Goody služio kaznu, novinarima je ispričao kako su Goodyjevi prijatelji planirali pravi vojni napad na zatvor kako bi ga oslobodili. "Išli su i do te mjere da bi koristili i tenkove, bombe i ograničeno nuklearno oružje", rekao je i dodao kako je Goody bio mozak ekipe te da će ga banda pokušati osloboditi po svaku cijenu.