Zanimljivosti
0

Ronnie Biggs je ponosan što je učestvovao u Velikoj pljački voza

Klix.ba
Ronnie Biggs (Foto: AFP)
Ronnie Biggs (Foto: AFP)
Pola stoljeća nakon Velike pljačke voza, zloglasni kriminalac Ronnie Biggs izjavio je kako je ponosan što je bio dio bande.

Pedeseta godišnjica pljačke britanskog poštanskog voza, koju je organizovao Bruce Reynolds, bit će obilježena 8. augusta. Veliki broj članova bande je preminuo, a Biggs bi uskoro trebao proslaviti svoj 84. rođendan.

Čuveni bjegunac je 1965. godine pobjegao iz zatvora i proveo 36 godina u bijegu. Uhapšen je i zatvoren 2001. godine. Iz zatvora je pušten iz samilosti zbog lošeg zdravlja 2009. godine. Sada živi u staračkom domu u Londonu.

Više ne može govoriti te komunicira pisanjem. "Ukoliko me želite pitati žalim li što sam bio jedan od pljačkaša voza, moj odgovor je 'ne'. Ponosan sam što sam bio jedan od njih. Bio sam tu te augustovske noći. Jedan sam od nekolicine svjedoka, živih ili mrtvih, koji su prisustvovali 'Zločinu stoljeća'. Žalosno je jedino što je mašinovođa povrijeđen. Ljudi koji su platili najveću cijenu za pljačku su porodice svih umiješanih, sa obje strane pruge. Svi su platili cijenu zbog naše umiješanosti, visoku cijenu u slučaju moje porodice. Zbog toga jedino žalim", napisao je Biggs.

Povodom obilježavanja 50. godišnjice, objavljena je i nova knjiga, "The Great Train Robbery - 50th Anniversary - 1963-2103", koja iz prve ruke objašnjava čitavu priču o pljački. U radu na knjizi učestvovali su i Biggs i Reynolds, koji je preminuo u februaru ove godine. Napisali su je Reynoldsov sin Nick i Biggsov autobiograf Chris Pickard.

Pickard se sa Biggsom sprijateljio u Rio de Janeiru te navodi kako, kada je ovaj pušten iz zatvora 2009. godine, niko nije vjerovao da će doživjeti 50. godišnjicu pljačke.

"Nikada se ne bih kladio da će je doživjeti. Kada je napustio Brazil i vratio se u Britaniju, mislili smo da neće preživjeti ni mjesec dana u zatvoru", rekao je Pickard.