Neočekivana pobjeda
29

Nakon 25 godina vladavine republikanaca, ljevičar Doug Jones osvojio mandat u Alabami

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Doug Jones je postao prvi demokrata koji je uspio, nakon 25 godina vladavine desničara, osvojiti mandat senatora u Alabami nakon žestoke borbe protiv republikanca Roya Moora.

Njegova neočekivana pobjeda iznenadila je i Donalda Trumpa koji je sve vrijeme podržavao Moora i suzio republičku većinu u senatu na 51-49.

Moore se suočio s kontroverznom kampanjom, u kojoj je bilo riječi o tome kako je navodno seksualno zlostavljao tinejdžerke.

Moore je također konzervativac koji ne podržava homoseksualne aktivnosti i smatra da bi one trebale biti nezakonite.

Mnogi mediji izvještavaju o izborima u korist Jonesa, ali još uvijek nisu prebrojani svi glasovi.

Iako Moore nije odnio pobjedu, predsjednik SAD-a Donald Trump je čestitao Dougu Jonesu neposredno nakon što su mediji proglasili njegovu pobjedu, dodajući da će republikanci imati još jednu priliku za mandat u vrlo kratkom vremenskom periodu te da nikada nije gotovo.

Jones se obratio svojim biračima u pobjedničkom govoru i rekao kako je cijela kampanja bila u dostojanstvu i poštovanju.

"Ova kampanja se odnosila na vladavinu prava. Zasnivala se na ljubaznosti i pristojnosti te sigurnosti da svi ljudi, bez obzira na to u kojem dijelu države žive, postanu dobri", rekao je on.

Jones (63) je bivši advokat poznat po tome da je pomogao pri osuđivanju dvojice pripadnika ekstremističke organizacije Ku Klux Klan koji su 1963. godine bombardovali crkvu u Birminghemu i usmrtili četiri djevojčice.