Čudo u Port-au-Princeu
0

Nakon 11 dana u ruševinama hotela pronađen živ mladić

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jedan Haićanin pronađen je nakon čak 11 dana koje je proveo pod ruševinama hotela u centru Port-au-Princea, javio je BBC-ijev izvještač sa mjesta događaja. Iako je potraga za preživjelima obustavljena, 24-godišnjak je vjerovatno pronađen slučajno što je izazvalo pravu proslavu timova angažiranih na rašćišćavanju glavnog haićanskog grada.

Mladić se prema tvrdnjama svjedoka smijao nakon što je otkriven i odmah je odnešen u ambulantna kola kako bi mi se pružila neophodna medicinska pomoć.

Komandant francuskih vatrogasaca koji su na terenu na Haitiju je izjavio da je spašeni Haićanin vjerovatno bio ispod većeg komada betona ali da je možda imao i pristup hrani, što mu je omogućilo da toliko dugo vremena preživi pod ruševinama.

U petak su također u glavnom gradu izvučene još dvije preživjele osobe, jedna 84-godišnja žena i jedan 21-godišnji mladić.

Na Haitiju je do sada pronađeno 75.000 tijela žrtava potresa koja su ukopana u masovne grobnice, prema podacima tamošnje vlade.

Trenutne procjene govore da je 1,5 miliona ljudi ostalo bez domova dok bi ukupan broj mrtvih mogao doseći i brojku od 200.000.

Tijela po ulicama Port-au-Princea se još uvijek prikupljaju.