Nakon zemljotresa
0

Haićanin preživio 27 dana ispod ruševina

Sarajevo-x.com
Evan Muncie
Evan Muncie
Ispod ruševina Porta-au-Princea, glavnog grada Haitija, pronađen je čovjek koji je tu, kako kaže njegova porodica, proveo četiri sedmice. Muškarac identifikovan kao Evan Muncie ostao je zaglavljen ispod ruševina nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Haiti 12. januara.

Brat preživjelog sretnika rekao je za BBC da mu je neko davao vodu dok je bio zarobljen ispod ruševina. Doktori kažu da je ovaj 28-godišnjak pronađen u teškom stanju, bio je dezorjentisan i dehidrirao je.

"Zaista je izgledao kao da je proveo gotovo mjesec dana u totalno nehumanim uslovima. Ovo je neobična priča, ali ne i nemoguća. Još uvijek mu je stanje veoma loše i ne može pričati, ali mi vjerujemo da će sve ispasti dobro", rekao je doktor Dushyantha Jayaweera sa Univerziteta Miami za Reuters.

U međuvremenu haićanski sud je ispitao deset američkih misionara optuženih da su pokušali da otmu 33 djece, navodno siročadi i prevezu ih u Dominikansku Republiku. Za mnogu od te djece ispostavilo se da imaju roditelje.

Više od 200.000 ljudi poginulo je tokom zemljotresa, a oko 1,5 miliona ostalo bez domova. Ispod ruševina Porta-au-Princea izvučeno je 140 osoba koje su nekim čudom uspjele preživjeti katastrofu.