Pentagon
0

Najznačajniji upad u vojne računare 2008. godine

FENA
Zamjenik ministra odbrane SAD-a William Lin okrio je da je 2008. godine bila ugrožena čitava kompjuterska mreža Pentagona s klasificiranim podacima nakon što je u računalo ubačen flash drive zaražen virusima.

Taj incident, koji je sve vrijeme držan u tajnosti, predstavljao je dosad najznačajniji upad u američke vojne kompjutere, ali i "poziv na buđenje" da bi se ubrzale mjere zaštite, obznanio je Lin u članku za septembarski broj časopisa za vanjsku politiku Foreign Affairs.

"Sve je počelo kada je jedan zaraženi flash drive unesen u vojni laptop jedne baze SAD-a na Bliskom istoku. Na njemu je bio zloćudni kompjuterski kod, koji je postavila strana obavještajna služba i koji se učitao u mrežu američke Centralne komande", rekao je Lin.

On nije naveo o kojoj obavještajnoj službi se radi, prenijele su agencije.

U članku pod naslovom "Odbrana nove domene" ukazuje na evoluciju prijetnji po računarske mreže i na mjere koje je ministarstvo odbrane provelo da bi s njima izašlo nakraj. "Učestalost i sofisticiranost upada u američke vojne mreže imala je eksponencijalni rast u posljednjih 10 godina", rekao je Lin.

Sada se kompjuteri testiraju hiljadu puta i skeniraju milion puta svakoga dana.

Protivnici nekada postignu uspjeh, priznao je on i naveo da su došli do hiljada fajlova ministarstva i njegovih industrijskih partnera, kao i američkih saveznika, uključujući datoteke koje se odnose na planove novih oružja, operativne planove i podatke o nadgledanju.

Da bi se usprotivio toj prijetnji, Pentagon je načinio "slojeve robusne odbrane" oko vojnih računarskih mreža i stvorio novu Cyber naredbu koja te procese integrira. Ministarstvo obrane ima 15.000 mreža i sedam milion računara u desetak zemalja, a na njihovom održavanju radi oko 90.000 ljudi.

"Informativna tehnologija omogućuje gotovo sve što američka vojska čini", kazao je Lin - od logističke potpore, zapovjedništva i kontrole do ažurnih obavještajnih podataka i operacija na daljinu.

Lin u članku navodi nekoliko stubdova politike Pentagona koji se odnose na računalnu sigurnost, među kojima je prva da cyber prostor mora biti priznat kao prostor na kojem se vodi rat, podjednako kao zemlja, more i zrak.

Najesen se očekuje da Pentagon objavi dokument o cyber strategiji koji će se baviti i obranom od cyber napada.