Ndrangheta
77

Najveće suđenje u historiji Italije: 207 članova bande osuđeno na 2.200 godina zatvora

I. M.
Logo italijanske Nacionalne uprave za borbu protiv mafije i terorizma (Foto: EPA-EFE)
Logo italijanske Nacionalne uprave za borbu protiv mafije i terorizma (Foto: EPA-EFE)
Više od 200 članova bande osuđeno je na ukupno više od 2.200 godina nakon jednog od najvećih suđenja mafiji u historiji Italije.

Oko 338 osoba optuženo je da su članovi moćne kriminalne grupe "Ndrangheta", a suđenje je u toku od januara 2021. godine.

Ova mafijaška grupa osnovana u 18. stoljeću u Kalabriji, izrasla je u jednu od najmoćnijih, najvećih i najbogatijih kriminalnih organizacija na svijetu.

"Ndrangheta" je jedina mafijaška banda koja je aktivna na svim kontinentima, osim na Antarktiku, koja kontroliše 80 posto evropske trgovine kokainom i ima procijenjeni godišnji promet od skoro 60 milijardi eura.

Trogodišnje suđenje dotaklo se mafije, preduzetnika i političara, a uključivalo je optužbe za ubistvo, korupciju, trgovinu drogom, pranje novca i iznudu.

Otkako su prošlog mjeseca otišli u mirovinu kako bi razmotrili svoje presude, troje sudija morali su živjeti u sigurnoj kući pod zaštitom policije.

Oko 67 optuženih već je proglašeno krivim nakon što su se odlučili za brzo suđenje, a 131 osoba je sada oslobođena.

Među osuđenima su bili Domenico Tomaino, poznat kao "Vuk", koji je dobio 17 godina zatvora, "Debeli" Francesco Barbieri, koji je dobio 24 godine, i Vincenzo Barba, poznat kao "Muzičar", koji je osuđen na 28 godina zatvora.

Bivši poslanik Force Italia Giancarlo Pittelli, jedan od najistaknutijih optuženih, dobio je 11 godina zatvora zbog toga što je bio mafijaški posrednik. Šefovi dva klana 'Ndrangheta, Saverio Razionale i Domenico Bonavota, dobili su 30 godina zatvora, saznaje Sky News.

Nekoliko desetina doušnika je izdalo organizaciju i njen strogi kodeks šutnje kako bi pružili dokaze za tužilaštvo.