Barcelona
0

VIDEO / Najveće nevrijeme u posljednjih 25 godina

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Blokirane ceste, zatvorene škole, naselja bez struje - tako danas izgleda Barcelona, nakon što ju je pogodilo najveće nevrijeme u posljednjih 25 godina.

U Kataloniji je palo oko pola metra snijega, čime je regionalna vlada bila primorana da zatvori 476 javnih škola i univerzitete za preko 142.000 studenata.

Širom regiona nema električne enegrije, a kompanija Fecsa-Endesa javlja da je riječ o 200.000 domaćinstava, uglavnom u provinciji Gironi.

Spasilačke službe evakuisale su 500 putnika koji su ostali zaglavljeni u vozovima između Barcelone i Portboua, na granici sa Francuskom.

Hiljade drugih pokušavaju naći alternativni put do svojih domova, nakon što je prestao s radom autobuski saobraćaj u Barceloni, a zatvoreno je i pet željezničkih linija prema prigradskim područjima.

Zvaničnici ovog grada odredili su da metro mora raditi i tokom noći, kako bi se ljudi lakše kretali gradom.

Foto: AFP
Foto: AFP
Na preko 60 cesta u Kataloniji je ili zatvoreno ili neprohodno. Španska granica sa Francuskom kod La Jonquere je zatvorena zbog snijega, čime je 400 kamiona ostalo zaglavljeno.

Sve ovo objavila je španska televizija TVE, donoseći snimke nevremena koje je zahvatilo region.

Treba dodati i to da je aerodrom El Prat u Barceloni otvoren za putnike i normalno radi, a 21 let s aerodroma u obližnjoj Gironi je otkazan, dok ih je devet preusmjereno na druge gradove zbog jakog vjetra i snježnih padavina.

Danas se očekuju novi snijeg i novi problemi.