Padavine do četvrtka
0

Mediteranske zemlje pod snježnim pokrivačem

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: Reuters
Jako nevrijeme u utorak je pogodilo jug Evrope, donoseći i do pola metra snijega dijelovima Španije, te uzrokujući zakrčene ceste i nestanak električne energije domaćinstvima.

Širom Korzike 10.000 domova ostalo bez napajanja strujom, a na francusko-španskoj granici, koja je zatvorena, u snijegu su ostali brojni kamioni i druga vozila.

Barcelona je u ponedjeljak doživjela najveće snježne padavine od 1962. godine, letovi su otkazani, škole zatvorene, a problemi uzrokovani nevremenom prijavljeni su širom regiona.

U regiji Aude u Francuskoj vatrogasci i lokalne vlasti angažovani su na dopremanju hrane i vode za 1.800 putnika vozova koji su ostali zaglavljeni u snijegu, a oko 550 penzionera i školaraca ne može se vratiti kućama sa ekskurzija u Španiji.

Zabilježeni su padovi grana s drveća koji su pokidali žice sa strujom, a najteža situacija je na sjeveru Korzike, javlja AFP.

Hladno vrijeme zahvatilo je i Italiju, a snijeg je prekrio turističke atrakcije Pisu, Sienu i Assisi, te doveo do problema u saobraćaju u Viterbu, sjeverno od Rima.

Zatvorene su škole na Elbi i regiji Umbria, dok su na Siciliji zabilježeni odroni tla.

Planinski dijelovi Kalabrije u međuvremenu su prekriveni sa 40 cm snijega, a i Piedmont bilježi niske temperature i jak vjetar.

Predviđa se da će se ovakvo nevrijeme produžiti sve do četvrtka.