|

Najveće demonstracije na ulicama Egipta do sada

Najveće demonstracije na ulicama Egipta do sada
0
S
SRNA
8.2.2011. u 19:42
14
komentara
0

dijeljenja
Najveće demonstracije na ulicama Egipta do sada Foto: AP
Stotine hiljada demonstranata izašle su danas na ulice Kaira i ostalih egipatskih gradova u do sada najvećim demonstracijama protiv vlasti predsjednika Hosnija Mubaraka.
Građani su na kairskom trgu Tahrir burno pozdravili harizmatičnog cyber-aktivistu i zvaničnika Googlea čija je akcija na Facebooku pokrenula proteste 25. januara.

Wael Ghoneim poslije toga je proveo 12 dana u pritvoru, a za to vrijeme su mu bile vezane oči i nije imao kontakt sa spoljnim svijetom.

Mnogi demonstranti nosili su simbole društvenih mreža Facebook i Twitter, koje su imale presudnu ulogu u mobilizaciji opozicije, zahvaljujući aktivistima poput Ghoneima.

"Volio bih da ovo nazovem Facebook revolucijom, ali kada gledam ove ljude, poželim da kažem da je ovo revolucija egipatskog naroda. Ovo je zadivljujuće", rekao je Ghoneim među demonstrantima.

On je dodao da "Egipćani zaslužuju bolji život" i da je "danas ostvaren jedan od tih snova".

"Ja nisam heroj. Vi ste heroji, vi koji ste ostali na ovom trgu", rekao je Ghoneim okupljenima, među kojima su mnogi plakali i uzvikivali "Neka živi Egipat!"

Vlasti su prethodno objavile ukaz o formiranju komisije koja će nadgledati sprovođenje ustavnih promjena uoči izbora kasnije ove godine.

EU je zatražila sprovođenje "istinskih" reformi u Egiptu i ponudila pomoć zemljama sa sjevera Efrike u uspostavljanju novih vlada.

Šef spoljne politike evropskog bloka Cathrine Ashton rekla je u obraćanju Vijeću sigurnosti UN da još nije jasno u kojoj će mjeri biti ispunjeni zathjevi demonstranata u zemljama Bliskog istoka za "velikim promjenama" i "fundamentalnim slobodama".

"Naša pozicija je jasna: demokratske težnje građana moraju biti ispunjene kroz dijalog, istinske političke reforme i slobodne, poštene i dobro pripremljene izbore", rekla je Ashton.

Američki ministar odbrane Robert Gates pohvalio je egipatsku vojsku zbog uzdržanosti prema demonstrantima i naglasio da Washington podržava zahtjeve za uređenom tranzicijom vlasti.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...