Svijet
6

Najveća svjetska lekcija i u BiH

Klix.ba
Kampanja za promociju Globalnih ciljeva i UNICEF pokrenuli su početkom septembra Najveću lekciju na svijetu, kao inicijativu za upoznavanje djece iz preko 100 zemalja s novim ciljevima održivog razvoja, a koje će Generalna skupština UN-a usvojiti tokom ovog mjeseca.

U okviru kampanje s ciljem informiranja svih o globalnim ciljevima, Najveća lekcija na svijetu će uključiti djecu i mlade u globalna nastojanja na izgradnji održive budućnost za svakog stanovnika planete.

Inicijativa je već privukla podršku utjecajnih lidera i javnih osoba, uključujući kraljicu Raniju Al Abdullah od Jordana, UNICEF-ovu istaknutu zagovornicu, ambasadore UNICEF-a Nancy Ajram i Serenu Williams; globalne ambasadore PLAN Internationala Fridu Pinto, te Danija Alvesa, Hrithika Roshana, Koloa Touréa, Neymara i Institut Neymar Jr.

"Najveća svjetska lekcija će učiniti i više od podučavanja djece o globalnim ciljevima. Ona će ih angažirati u nastojanja da se ovi ciljevi postignu kroz edukaciju o izazovima koji oblikuju njihovu budućnost i potaknuti ih da i sami budu pokretači promjene u svojim zajednicama", istakao je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake. "Mladi ljudi mogu pomoći u ostvarivanju globalnih ciljeva tako što će zahtijevati odgovornost svojih lidera za data obećanja, ali i prihvatiti svoj dio odgovornosti za izgradnju bolje budućnosti za sve".

Najveća svjetska lekcija će se održati u učionicama na svim kontinentima tokom sedmice 28. septembra. Oko pola milijarde djevojčica i dječaka u dobi od 8 do 14 godina će imati priliku da saznaju više o Globalnim ciljevima, koji uključuju iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva za sve ljude bilo gdje na svijetu, rješavanje problema klimatskih promjena, kao i osiguravanje mogućnosti za svu djecu na svijetu da steknu kvalitetno osnovno i srednje obrazovanje. Lekcijama će prisustvovati ili će ih održati čelnici i ministri vlada velikog broja zemalja.

Za ove potrebe su posebno osmišljeni nastavni materijali koji uključuju animirani film iz radionice Aardman studija i autora i stručnjaka za obrazovanje Sir Kena Robinsona u kojem se predstavljaju Globalni ciljevi, kao i strip autora Josha Eldera, Karla Kesela i Grace Allison, koji se može preuzeti na internetu.

Serena Williams, Kolo Touré, Neymar i Dani Alves samo su neke od javnih ličnosti koje su podržale kampanju, a snimili su i vlastite uvode za Najveću svjetsku lekciju. Nastavnicima su dostupni i dodatni nastavni planovi i informacije, a mogu ih odabrati prema temama koje su najrelevantnije za njihove učenike. U Bosni i Hercegovini, UNICEF u saradnji sa svojim partnerima na terenu i djecom priprema prevod i sinhronizaciju animiranog filma o globalnim Ciljevima održivog razvoja.

"Najveća lekcija na svijetu je fantastična prilika da djeci širom svijeta predstavimo Globalne ciljeve i kako oni mogu odigrati svoju ulogu kako bi bili sigurni da su ciljevi ostvareni", istakao je Richard Curtis, utemeljitelj kampanje za promociju Globalnih ciljeva. "Bilo bi divno kada bi svi učitelji i nastavnici mogli osigurati da se Najveća svjetska lekcija uči u školama. Najbolja šansa za uspjeh Globalnih ciljeva je da postanu poznati širom svijeta i pomognu nam da postanemo prva generacija koja je iskorijenila ekstremno siromaštvo i najodlučnija generacija u historiji koja će okončati nepravdu i nejednakost te posljednja generacija koju ugrožavaju klimatske promjene".

Najveća svjetska lekcija nudi jedinstvenu priliku za poticanje globalnog građanstva u školama širom svijeta, podržava učeničko usvajanje znanja u nizu tematskih oblasti poput nauke, geografije, građanstva i tehnologije te pomaže nastavnicima da uključe važna globalna pitanja kao što su ljudska prava, siromaštvo i klimatske promjene.