Svijet
0

Najveća ruska zastava na svijetu

FENA
Nakon što su početkom mjeseca augusta postavili rusku zastavu od titana na 4.000 metara ispod Sjevernog pola, Rusi su istaknuli i najveću rusku zastavu na svijetu površine 400 kvadratnih metara.

"Autoritet naše zemlje raste, a s njom i autoritet naše zastave", izjavio je Boris Grizlov, predsjednik stranke Ujedinjena Rusija, na ceremoniji otkrivanja zastave na obali rijeke Moskve održanoj u srijedu, prenose svjetske agencije pozivajući se na Ria Novosti.

"Naša trobojna bijelo-plavo-crvene zastava pojavila se u Rusiji pod Petrom Velikim. Zemlja je potom prolazila kroz razne periode, a državni simboli se nisu promijenili", rekao je na Dan zastave Boris Grizlov, inače i predsjednik parlamenta.

Ovaj ruski državni praznik slavi povratak trobojke, a ustanovio ga je bivši predsjednik Boris Jeljcin 22. augusta 1991. godine nakon neuspjeha komunističkog puča od 19. augusta, posljednjeg pokušaja da se spasi SSSR i njegova crvena zastava, prenio je Tanjug.

"Sve to je naša historija. Treba da je poznajemo i imamo sve razloge da budemo ponosni na nju", istaknuo je Grizlov tom prilikom.